ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Ο κρατικός μηχανισμός ήρθε αντιμέτωπος με μία άνευ προηγουμένου κακοκαιρία

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κακοκαιρία “Μήδεια” η οποί έπληξε τη χώρα μας και άφησε πολλές περιοχές στο σκοτάδι και χωρίς νερό για αρκετές μέρες, για την μάχη που δίνει η κυβέρνηση αλλά και ο επιστημονικός κόσμος, εδώ και ένα χρόνο, αλλά και το ρόλο της αντιπολίτευσης.

Για την κακοκαιρία “Μήδεια” ο κ. Βορίδης είπε χαρακτηριστικά: “Το κράτος ήταν παρόν και κατέβαλε εργώδη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κακοκαιρίας που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της πατρίδας μας. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς συνεργάστηκαν και συνέδραμαν με όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, που όμοια της δεν είχαμε ζήσει στη νότια Ελλάδα τα τελευταία 18 χρόνια. Αξίζουν συγχαρητήρια για τη συντονισμένη προσπάθεια που κατέβαλαν ο στρατός, η πυροσβεστική, η αστυνομία, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των ζημιών.” και συνέχισε “ο κρατικός μηχανισμός ήρθε αντιμέτωπος με μία απρόσμενη και άνευ προηγουμένου κακοκαιρία και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να απαμβλύνει τις επιπτώσεις της. Αναφορικά, με το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, είχαμε ούτως ή άλλως προαναγγείλει μια ευρύτερη συζήτηση για την κατανομή μεταξύ Κράτους, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, και Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.”

Αναφορικά με τη συμπλήρωση του ενός χρόνου από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού:

“Δεν είναι η ώρα τώρα για απολογισμούς αλλά για συνεχή δουλειά προκειμένου να καταφέρουμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Η Ελλάδα τα έχει πάει εξαιρετικά και αποτελεί πρότυπο διαχείρισης της πανδημίας. Αυτό δεν είναι κάτι που ήρθε μόνο του αλλά είναι αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που εφάρμοσε η Κυβέρνηση: προκρίθηκε η διασφάλιση της δημόσιας υγείας μέσω της ενίσχυση του ΕΣΥ με υγειονομικό προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, περιορίστηκε η διασπορά με κλείσιμο της οικονομικής δραστηριότητας με ταυτόχρονη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Παράλληλα, εξασφαλίσαμε τις δόσεις για τον εμβολιασμό της κοινότητας, ο οποίος εξελίσσεται ομαλά. Ωστόσο, θέλω να τονίσω ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για εκτιμήσεις και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση και τις εισηγήσεις του επιστημονικού προσωπικού.”

Για την στάση της αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα

Εκτός τόπου και χρόνου. Ακόμα περιμένουμε μία σοβαρή αντιπρόταση μπροστά σε όλα αυτά που εμείς κάνουμε για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να αντιπολιτεύεται πετώντας αριθμούς δεξιά και αριστερά χωρίς να έχει κάτι το ουσιαστικό να πει. Η χώρα μας αντικειμενικά έχει αποτελέσει, από την εκδήλωση της πανδημίας, παράδειγμα στον τρόπο που τη διαχειρίζεται. Παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα σύστημα υγείας χαμηλότερης δυναμικής σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν έχουμε αφήσει ούτε έναν άνθρωπο χωρίς νοσηλεία. Αυτό συνιστά επιτυχία αλλά προφανώς δεν είναι και λόγος να θριαμβολογεί κανείς εν μέσω μίας τόσο δύσκολης κατάστασης.