ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξέσπασε ο Γκίκας: Ποτέ δεν επέλεξα το χρήμα από το καθήκον… Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου… Άφησα εκατομμύρια στην μπάντα για να έρθω στην Ελλάδα…

ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ

Συναισθηματικό ξέσπασμα του Γκίκα Χαρδούβελη, προκάλεσε μια ερώτηση με αιχμές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Αθανασίου για τον… διορισμό του στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε με έντονο συναισθηματικό τόνο και παράπονο για το πως τον αντιμετωπίζουν κάποιοι. «Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου. Άφησα εκατομμύρια στην μπάντα για να έρθω στην Ελλάδα».

«Κύριε Υπουργέ, προέρχεστε από τις τράπεζες. Τα κράτη δεν είναι τράπεζες… Ο τραπεζικός τομέας δεν νομίζω ότι είναι ο τομέας εκείνος ο οποίος πρέπει να διέπει τη σκέψη κάποιου που θέλει να κατευθύνει την οικονομία μιας χώρας. Επ’ αυτών θα έχουμε θέση; Κι επαναφέρω το ερώτημα: Πραγματικά πώς διορίζεται ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας μου, Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε αυστηροί όταν αναλαμβάνουμε δημόσια αξιώματα. Δυστυχώς, έχει πόνο η πολιτική» είπε ο κ. Αθανασίου στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου, υπαινισσόμενος παράλληλα πως ίσως ο κ. Χαρδούβελης εξυπηρετεί και συμφέροντα της τράπεζας στην οποία εργαζόταν πριν αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών.

Άμεση και συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η απάντηση του κ. Χαρδούβελη…

«Στη ζωή μου είχα να κάνω πολλές επιλογές. Ποτέ δεν επέλεξα το χρήμα από το καθήκον. Πάντοτε είχα το καθήκον. Στην Αμερική ως ακαδημαϊκός όσο ήμουν, μου άρεσε η έρευνα. Την επέλεξα και άφησα εκατομμύρια στην πάντα. Γύρισα στην Ελλάδα κουβαλώντας όλη μου την οικογένεια και τα χρήματα που έπαιρνα από δύο δουλειές ήταν λιγότερα από τους φόρους που πλήρωνα στην Αμερική.

Έκανα την επιλογή να έρθω στην χώρα μου και κάθομαι ακόμα σε αυτήν τη χώρα, ενώ έχω επιλογή και έχω προσφορές να φύγω και να πάρω πολύ περισσότερα χρήματα. Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου για το ποιος είμαι, ποια ήταν η καριέρα μου. Δεν έχω υπηρετήσει κανέναν. Δεν σήκωσα τη σημαία κανενός και πάντοτε θέλω να κάνω το σωστό και το πρέπον. Και ξέρω ότι από αυτή τη θέση θα πολεμήσω για το δημόσιο συμφέρον. Αυτό, τελεία και παύλα» απάντησε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε: «Στο θέμα που αναφέρατε, αν εγώ μπορώ, επειδή έχω δουλέψει σε τράπεζες, να γίνω Υπουργός Οικονομικών, θέλω να σας πω ότι εγώ είμαι ακαδημαϊκός, έχω κάνει έρευνες, διδάσκω στο Πανεπιστήμιο και φυσικά έχω δουλέψει σε τράπεζες στο τμήμα ερευνών. Έχω κάνει πολλά πράγματα στη ζωή μου. Όπου έχω περάσει, είμαι επαγγελματίας και πάντοτε προσπαθώ να κάνω το σωστό και το πρέπον» δικαιολογήθηκε.

«Δεν σήκωσα τη σημαία κανενός και πάντοτε θέλω να κάνω το σωστό και το πρέπον. Και ξέρω ότι από αυτή τη θέση θα πολεμήσω για το δημόσιο συμφέρον»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς αιφνιδιάστηκε από τον συναισθηματικό τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο «Τσάρος» της Οικονομίας και επέμεινε να ξαναπάρει το λόγο για να ξεκαθαρίσει πως η κριτική του ήταν πολιτική και πως δεν έχει τίποτα προσωπικό μαζί του. «Ξέρετε, όμως, τι έχει συμβεί σε αυτήν την Αίθουσα; Έχει συμβεί το εξής εξοργιστικό. Πολλοί συνάδελφοι μιλούν με συνθήματα και μας εξοργίζουν, όπως το: «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» δικαιολογήθηκε ο κ. Αθανασίου.