ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας από τα Σκόπια ο Τσίπρας

Για οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών για την χώρα μας εκανε λογο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα του Economist για τα Δυτικά Βαλκάνια που διεξάγεται στα Σκόπια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια.

«Είναι σαφές ότι έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα για την υλοποίηση της Συμφωνίας, αλλά παραμένουν και άλλα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας πως αυτά έχουν να κάνουν «ειδικά σε σχέση με τα αρχαία ελληνικά πολιτιστικά σύμβολα, την εφαρμογή της Συμφωνίας που επετεύχθη τον Ιούνιο για τα σχολικά βιβλία από την αρμόδια επιτροπή, αλλά και την πρόοδο της επιτροπής για τα εμπορικά σήματα».

Αναφερόμενος στη δυναμική που δημιουργήθηκε, «όταν αποφασίσαμε να χτίσουμε μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας, κόβοντας τα δεσμά που μας κρατούσαν πίσω», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού αλλά και της άμυνας, όπου υπεγράφη χθες συμφωνία για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Σημείωσε, δε, την ανάγκη να ενταθεί η συνεργασία αυτή και στον τομέα του περιβάλλοντος.