ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποκλοπές: Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε στη Βουλή η ΠΝΠ για την ΕΥΠ

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που επιφέρει αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η νέα ΠΝΠ εντάσσει την υποχρέωση ακρόασης του διοικητή της από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και επαναφέρει τη δεύτερη υπογραφή δικαστικού λειτουργού για τις συνακροάσεις.

Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την ΠΝΠ κύρωσε η ΝΔ, ενώ το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης «βαθύτατη πληγή για το κράτος δικαίου» τις παράνομες παρακολουθήσεις κατηγορώντας παράλληλα την αντιπολίτευση για συνειδητή απόπειρα ταύτισης των παράνομων και νόμιμων επισυνδέσεων.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης, τόνισε πως στις 45 ημέρες που προέκυψε το ζήτημα με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη έγιναν συγκεκριμένες ενέργειας από την κυβέρνηση όπως η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, σύγκληση της Βουλής, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, δύο συνεδριάσεις της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας. Πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια της συγκάλυψης; Δεν μπορούμε να μιλάμε για συγκάλυψη όταν έχουν συντελεστεί όλα αυτά;», αναρωτήθηκε.

Γεραπετρίτης: Δεσμευόμαστε για την αντιμετώπιση του ζητήματος των παράνομων παρακολουθήσεων
Ο υπουργός επικρατείας δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα φέρει συνολικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος των παράνομων παρακολουθήσεων . «Δεσμευόμαστε ότι στο συνολικό πλαίσιο θα έχουμε εξαιρετικά αυστηρές ρυθμίσεις για τη διακίνηση και εμπορία των προϊόντων αυτών. Δεν είναι απλό φέρνω μια διάταξη, απαγορεύω τα παράνομα λογισμικά. Θέλει μια πάρα πολύ αυστηρή ρύθμιση, τεχνικά άρτια», είπε και τόνισε πως αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων προκειμένου να διαμορφωθεί ένα συνολικό πλαίσιο για την αναβάθμιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. « Εγώ δεσμεύομαι ότι ανεξαρτήτως αν θα είμαι εγώ ο υπουργός ή εάν δεν θα είναι αυτή η κυβέρνηση θα αξιολογηθούν όλες αυτές οι προτάσεις με σκοπό να αλλάξουμε το πλαίσιο έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό επίπεδο λογοδοσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, για ακόμα μια φορά επισήμανε πως η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη καθώς όπως είπε, «πρόκειται για δικαστική πράξη. Δεν μπορώ να το πω αλλιώς, η νόμιμη παρακολούθηση είναι δικαστική πράξη. Αμφισβητεί κανείς σε αυτή την αίθουσα, ότι η δικαστική πράξη είναι νόμιμη;».