slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από το βήμα του ΟΗΕ ενημέρωσε για την τουρκική επιθετικότητα ο Μητσοτάκης (βίντεο)

Mήνυμα στην Τουρκία έστειλε από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ανατολική Μεσόγειος ζει σε ένταση. Ξέρουμε ότι υπάρχουν αποκλείσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και εμείς παραμένουμε υποστηρικτές πως όλα τα ζητήματα θα πρέπει να επιλύονται βάσει των κανονισμών των Ηνωμένων Εθνών τα οποία δεν επιτρέπουν τη χρήση βίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Από το 1995 η Ελλάδα έχει την απειλή του casus belli και με αυτή ζούμε πάνω από το κεφάλι μας. Η Ελλάδα έχει πολλά νησιά και ως παγκόσμια ναυτική δύναμη είμαστε πλήρως προσαρμοσμένοι στους κανόνες του ΟΗΕ».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης πως: «Αυτό που συνέβη πέρυσι όπου η Άγκυρα αύξησε τις εντάσεις χωρίς λόγο δεν πρέπει να επαναληφθεί. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας σε θάλασσα και αέρα, αλλά ταυτόχρονα η Ελλάδα θα αναζητεί δρόμους συνεργασίας με την Τουρκία» υπογράμμισε στο σημείο αυτό. «Η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η επιθετικότητα υπονομεύει την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή» επισήμανε.

Για το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στις θαλάσσιες ζώνες της όσο και στα Βαρώσια. Δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την στασιμότητα στη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος, τονίζοντας την πάγια θέση της Αθήνας: «Λύση στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Δεν είναι αποδεκτή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών» ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναγκαιότητα, κατά τον κ. Μητσοτάκη, όπως σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του για θέματα διπλωματίας, είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, αν η Ευρώπη εκτός από οικονομική, θέλει να είναι και γεωπολιτική δύναμη. Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της. Όχι σε βάρος των διατλαντικών δεσμών. Υπάρχουν αποστολές όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι παρόν, αλλά η ΕΕ πρέπει να είναι, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική κρίση και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί χωρίς καθυστέρηση και συντονισμένα απ’ όλες τις χώρες, εν όψει και της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα:

«Η χώρα μας πλήρωσε βαρύ τίμημα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, είμαι ευγνώμων προς όλες τις χώρες που απέστειλαν βοήθεια. Η Διακήρυξη των Αθηνών, που συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του Νότου την προηγούμενη Παρασκευή, είναι σημαντικό βήμα. Η βούληση της κυβέρνησης μας να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την κλιματική κρίση είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο στόχος που είχαμε θέσει για ολική απολιγνιτοποίηση έως το 2028 πιθανώς να επιτευχθεί νωρίτερα, ακόμη και το 2025», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εργασιών της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός μίλησε και για την πανδημία: «Η ελπίδα γεννιέται μέσα από τη συνεργασία. Για πρώτη φορά ο πλανήτης ένωσε τις δυνάμεις του και παρήγαγε σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά και ασφαλή εμβόλια. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε από κοινού και διένειμε με τρόπο δίκαιο ανάλογα με τον πληθυσμού τους τις δόσεις εμβολίων στα κράτη – μέλη της. Συμφωνήσαμε ως Ευρωπαίοι σε ένα άνευ προηγουμένου πακέτου οικονομικής στήριξης, που πήρε την μορφή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συμφωνήσαμε και στην δημιουργία κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Συζητάμε επίσης για το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης, προκειμένου να αποφύγουμε μία καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων. Η εμπειρία του κορωνοϊού απέδειξε πως η συλλογική μας αντίδραση μπορεί να επιτύχει και αυτό πρέπει να κάνουμε και για το κλίμα».