slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ: Τα 10 μέτρα που ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από τις 10:30 του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στον χώρο της ΔΕΘ, ενώ στις 11 ξεκίνησε την περιήγηση στα περίπτερα της έκθεσης. Τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά καθώς επί ποδός είναι 3.500 αστυνομικοί για τη ΔΕΘ, με εικόνα και από αέρος. Από τις 15.00 αναμένεται να νεκρώσει το κέντρο της πόλης ενώ τμηματικά, έχουν αρχίσει να κλείνουν και δρόμοι. Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώσει για τους δρόμους στο κέντρο της πόλης, οι οποίοι θα παραμείνουν κλειστοί, ενώ 3.500 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για να διασφαλίσουν ότι όλα θα κυλίσουν ομαλά.

Τα άμεσα μέτρα που θα εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης θα αφορούν στην συνέχιση, εν όψει του πολύ δύσκολου χειμώνα που έχει να αντιμετωπίσει και η χώρα μας, των εθνικών παρεμβάσεων για να μετριαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην καθημερινότητα των πολιτών στο πεδίο της ενέργειας, αλλά και εν γένει της ακρίβειας. Το κυβερνητικό σχέδιο θα αποτυπώνει τη δέσμευση εξάντλησης κάθε περιθωρίου που δημιουργείται από την ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η οικονομία μέσα στις συνθήκες διεθνούς κρίσης, με πλήρη σεβασμό όμως στα όρια των υφιστάμενων δημοσιονομικών αντοχών, αλλά και στην ανάγκη να διατηρούνται πάντοτε εφεδρείες μέσα στις συνθήκες αβεβαιότητας που βιώνει η χώρα μας και συνολικά η Ευρώπη ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να αφορούν το σύνολο των καταναλωτών, αλλά και ολόκληρη τη διάρκεια της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Αναμένεται, ωστόσο, να είναι μεγαλύτερη η ενίσχυση για όσους μειώνουν την κατανάλωση, σε μία λογική κινητροδότησης της εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την επόμενη περίοδο. Ενισχυμένο θα είναι επίσης το επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα επεκταθεί σε περισσότερους δικαιούχους.

Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στην ομιλία του και τα επόμενα βήματα του ευρύτερου κυβερνητικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της οικονομίας και θα ανακοινώσει μόνιμου χαρακτήρα αλλαγές από τις αρχές του 2023, οι οποίες θα κινούνται στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, αλλά και της αντιμετώπισης στρεβλώσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν σε ορισμένους τομείς, μεταξύ των οποίων και η αγορά εργασίας. Αναμένεται επίσης να παρουσιάσει και τους άξονες του φιλόδοξου προγράμματος για την κοινωνική στέγη, που θα έχει στο επίκεντρο νέα ζευγάρια, νέους εργαζομένους, φοιτητές κ.λπ.

Τα μέτρα που ανακοινώνει ο Μητσοτάκης
Στο πακέτο με τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνεται βέβαια και το food pass. Πρόκειται για επίδομα τροφίμων που υπολογίζεται στα 300 ευρώ στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ευάλωτων πολιτών. Με την κυβέρνηση να θέλει να ενισχύσει τους πιο αδύναμους, ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ακόμη μια οικονομική ενίσχυση για τους συνταξιούχους στο τέλος της χρονιάς. Επίσης, αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για τη στεγαστική πολιτική, που θα αφορούν νέους και άνω των 29 ετών. Στα μέτρα για τη στεγαστική πολιτική περιλαμβάνονται επιδόματα, φθηνότερα ενοίκια αλλά και δυνατότητα ανακαίνισης κατοικιών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη στεγαστική πολιτική ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ πως: «Μας ενδιαφέρει η νέα αρχή με ποιοτικά στοιχεία. Υπάρχει πράγματι ένα κενό και ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη ΔΕΘ για την επανεκκίνηση», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφέροντας ότι θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και τα χρήματα που έχει στο ταμείο η ΔΥΠΑ.

Από εκεί και πέρα αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης, εν όψει και της 15ης Οκτωβρίου που αρχίζει η χειμερινή περίοδος εκείνο που εξετάζεται είναι αύξηση του κονδυλίου που θα διατεθεί κατά τουλάχιστον 20%. Αυτό θα συμβεί με τη διεύρυνση των δικαιούχων καθώς αναμένεται να ανέβουν τα εισοδηματικά όρια μέχρι τα 40 ή τα 45 χιλ. ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας. Περισσότερες διευκρινίσεις για το πώς και πότε ακριβώς θα δοθούν τα επιδόματα θα υπάρξουν το προσεχές διάστημα, μετά τις τελικές αποφάσεις και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το πακέτο εκτείνεται σε τρεις κύριες κατηγορίες. Πρόκειται για μόνιμα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, για ένα εκτεταμένο σχέδιο επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και για ένα φιλόδοξο σχέδιο φθηνής στέγης, σε νέους και φοιτητές .Με όπλο την ισχυρή ανάπτυξη, την καλή πορεία των εσόδων, αλλά και τα έσοδα από τον τουρισμό, ο πρώτος πυλώνας των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα αφορά την ενεργειακή κρίση, με επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι επιδοτήσεις αυτές θα είναι κλιμακωτές και όχι οριζόντιες. Τα νοικοκυριά που θα κάνουν μειωμένη κατανάλωση, θα έχουν, εκτός από την επιδότηση και ένα έξτρα μπόνους στο τέλος του τετραμήνου.

Για τους συνταξιούχους έρχονται αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου, πάνω από 6,5%, ενώ θα αναφερθεί και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει τα 750 ευρώ, ενδεχομένως να φτάσει και τα 770 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι να ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέχρι και το καλοκαίρι του 2023, ίσως και περισσότερο αν χρειαστεί.