slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διασωθέντες Ναυαγίου στην Πύλο: «Εκατοντάδες παιδιά και γυναίκες μέσα στα αμπάρια του πλοίου»

Οι νεκροί είναι δεκάδες – μέχρι αυτή τη στιγμή 79 – 104 άνθρωποι έχουν διασωθεί, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Η επιχείρηση διάσωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη με πλωτά και εναέρια μέσα, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών.

Βίντεο με πλάνα του Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Είκοσι έξι άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας με ελαφρά τραύματα ή υποθερμία, είναι όλοι άνδρες, νέοι και μεσήλικες. Εβδομήντα οκτώ άτομα βρίσκονται σε χώρους του Λιμενικού και αύριο (15/6) θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα.

Οι δεκάδες σοροί που έχουν εντοπιστεί είναι σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται να μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κόρινθο.

Στην Καλαμάτα μετέβη η πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμμετείχε σε σύσκεψη στο λιμεναρχείο Καλαμάτας και στη συνέχεια επισκέφθηκε τους διασωθέντες στο νοσοκομείο. Αναβάλλονται οι προγραμματισμένες ομιλίες Μητσοτάκη στην Πάτρα και Τσίπρα στη Σητεία. Επικοινώνησαν με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος εποπτεύει τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων. Επικοινωνία με τον κ. Σαρμά είχε και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στην Καλαμάτα μεταβαίνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Στο σημείο κλιμάκιο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών

Ενεργοποιήθηκαν το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος /Ελληνικής Ακτοφυλακής και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου, Λάζαρου Μαυρόπουλου μετά το ναυάγιο αλιευτικού πλοίου με μετανάστες που έλαβε χώρα σήμερα 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης – το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής – να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σημειώνεται ότι το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών αφορά στη διαχείριση συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες ως συνέπεια φυσικών, τεχνολογικών (συμπεριλαμβανομένων βιολογικών, χημικών, ραδιολογικών και πυρηνικών συμβάντων) και λοιπών καταστροφών καθώς και εγκληματικών και τρομοκρατικών ενεργειών και εφαρμόζεται μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαλογής, προνοσοκομειακής περίθαλψης και διακομιδής των επιζώντων.

Το σχέδιο αυτό καθορίζει ένα σύστημα για την κατάλληλη οργάνωση και συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, για την αποτελεσματική διαχείριση των συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες.

Το χρονικό

Το αλιευτικό «Αντριάνα» είχε εντοπιστεί χθες το μεσημέρι. Είχε εντοπιστεί στα στίγματα του ραντάρ, από ένα εναέριο σκάφος μη επανδρωμένο της Frontex και από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει με βόρεια κατεύθυνση, από τις ακτές της Αφρικής, προς την Αδριατική. Υπήρξε επικοινωνία με τον θάλαμο έρευνας και διάσωσης του αλλά δεν αιτήθηκε συνδρομή, ούτε στις ιταλικές ούτε στις ελληνικές, δεν ανέφερε πρόβλημα ή αριθμό επιβαινόντων.

Αργά το απόγευμα το εν λόγω σκάφος φάνηκε να αλλάζει συνεχώς ρότα και να έχει χαμηλή ταχύτητα ενώ βρισκόταν μεσοπέλαγα, ωστόσο σε περαιτέρω επικοινωνίες δεν αιτήθηκαν βοήθεια. Αργότερα ένα φορτηγό πλοίο το προσέγγισε και προμήθευσε στους ανθρώπους με κάποια εφόδια, φαγητό και νερό, καθώς φαίνεται πως ταξίδευαν επί 4 μέρες.

Αργά το βράδυ το πλησίασε πλωτό σκάφος του Λιμενικού και το παρακολουθούσε. Στη συνέχεια βεβαίως αυτό ανοίχτηκε στα 46 με 47 ναυτικά μίλια σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο.

Οι καιρικές συνθήκες μέχρι και τη στιγμή της τραγωδίας φαίνεται να ήταν καλές, ωστόσο φορτωμένο με τόσο κόσμο σίγουρα θα αντιμετώπιζε πρόβλημα ακόμα και με νηνεμία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι επέβαιναν εκατοντάδες άτομα στο σκάφος, ενώ ελέγχονται πληροφορίες για το κατά πόσο υπήρχαν άνθρωποι σε κλειστούς χώρους του πλοίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονταν στα καταστρώματα.

Τελικά τα ξημερώματα γύρω στις 2 και χωρίς να είναι σαφές υπό ποιές συνθήκες, ανετράπη. Αμέσως το ελληνικό Λιμενικό που ήδη βρισκόταν σε μια επαγρύπνηση έσπευσε στο σημείο, σε συνεννόηση και με το ιταλικό Κέντρο Διάσωσης, το οποίο ήταν αυτό που χθες ενημέρωσε ουσιαστικά το Ελληνικό για το σκάφος που τελεί σε καθεστώς κινδύνου, στην περιοχή. Δύο σκάφη του Λιμενικού, τρία παραπλέοντα, ένα C130 μετέβησαν εκεί. Από τις πρώτες ώρες έγινε μεγάλη προσπάθεια και μέσα στο σκοτάδι κατέστη δυνατό να διασωθούν 104 άνθρωποι. Από εκείνη την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες αν και απέλπιδες πια, μετά από τόσες ώρες και με τις κακές καιρικές συνθήκες να επικρατούν στην περιοχή.