slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου στην Ελλάδα – Τα βασικά σημεία συζήτησης με τον Μητσοτάκη

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Αθήνα, επισφραγίζοντας και θεσμοθετώντας τη διμερή συνεργασία. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση, ενισχύοντας περαιτέρω τις ήδη άριστες σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορικότητα και το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών: «Με τη Διακήρυξη για τη στρατηγική εταιρική σχέση που υπογράψαμε, επιβεβαιώνουμε έμπρακτα τη βούληση για αναβάθμιση της συνεργασίας μας. Τα μνημόνια που υπογράψαμε ανοίγουν νέους δρόμους σε ενέργεια, ναυτιλία, εκπαίδευση, πολιτισμό και εμπόριο».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που υπεγράφη πριν πέντε χρόνια, την οποία χαρακτήρισε «υποδειγματική» για την Ανατολική Μεσόγειο.

Κοινές θέσεις σε περιφερειακά ζητήματα
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν:

Τη λύση του Κυπριακού, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Την εκεχειρία στη Γάζα και την ανάγκη για αποκατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την πολιτική σταθερότητα στη Συρία και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των κοινοτήτων.

Την κατάσταση στη Λιβύη, τονίζοντας την ανάγκη για εκλογές και τερματισμό των ξένων παρεμβάσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ελλάδα θα προεδρεύσει σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 20 Μαΐου, με θέμα την ελευθερία και ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόοδο του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (Gregy), που θα επιτρέψει την εξαγωγή πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη.

Σημαντική ήταν και η αναφορά στη νόμιμη μετανάστευση εργατικού δυναμικού από την Αίγυπτο, με στόχο την κάλυψη αναγκών σε αγροτικό τομέα, κατασκευές και μεταποίηση.

Ο Πρωθυπουργός εξήρε το ενδιαφέρον του Προέδρου Αλ Σίσι για τη διατήρηση της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, αναγνωρίζοντας τη σημασία της για την πολιτιστική κληρονομιά και τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της.

Αλ Σίσι: «Η Ελλάδα στάθηκε δίπλα στην Αίγυπτο σε δύσκολες στιγμές»

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επεσήμανε:

«Η στρατηγική εταιρική σχέση βασίζεται στον αλληλοσεβασμό. Δεν ξεχνάμε τη βοήθεια της Ελλάδας μέσω της Ε.Ε. το 2011, σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας».

Ο πρόεδρος Σίσι αναφέρθηκε:

Στην ενεργειακή συνεργασία (ηλεκτρική διασύνδεση, φυσικό αέριο).

Στη συνεργασία στον τουρισμό, το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Στην ανάγκη για ειρηνική λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό.

Στην ιστορική σημασία της Αγίας Αικατερίνης, υπενθυμίζοντας την ανοικοδόμηση 65 κατεστραμμένων εκκλησιών από την Αίγυπτο.

Η επίσκεψη και η υπογραφή της Διακήρυξης σηματοδοτούν ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μόνο μέσα από τον συντονισμό και την κοινή δράση μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στην περιοχή.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου έχουν μεγάλη προοπτική. Είναι σχέσεις με πολύ βαθιές ρίζες στην ιστορία, όμως και με πολύ δυνατά κλαδιά, που αποδίδουν καρπούς στο παρόν και είναι πολύ έτοιμα να απλωθούν μακριά στο μέλλον.

Με την Διακήρυξη για την στρατηγική εταιρική σχέση την οποία υπογράψαμε, επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την κοινή βούληση να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο την στενή συνεργασία μας, ενώ οι τακτικές διαβουλεύσεις τις οποίες αποφασίσαμε, τα μνημόνια τα οποία υπογράψαμε ανοίγουν σημαντικούς νέους δρόμους σε πολλά πεδία, από την ενέργεια και την ναυτιλία μέχρι την εκπαίδευση, τον πολιτισμό αλλά και τις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις, τις οποίες συμφωνήσαμε να εργαστούμε εντατικά ώστε να μπορέσουμε να την κάνουμε ακόμα πιο ισχυρές» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη συνέχεια: «Θέλω να τονίσω ότι με την Αίγυπτο είχαμε και θα έχουμε πολύ στενή συνεργασία, σε πολύ κρίσιμα ζητήματα της περιοχής τα οποία προσεγγίζουμε πάντα σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Πριν από πέντε χρόνια υπογράψαμε μία συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, μία συμφωνία υποδειγματική, σημαντική για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποδίδει καρπούς και για τις δύο χώρες.

Μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου υπάρχουν υγιείς βάσεις για να συνεχίσουμε μαζί, συντονισμένα να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις, οι οποίες υπάρχουν στο ευρύτερο περιβάλλον μας και σήμερα Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις».

«Η Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά είναι ένα σπάνιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς το οποίο συνδέει τις δύο χώρες. Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για το προσωπικό σας ενδιαφέρον – το τονίζω αυτό – το οποίο έχετε επιδείξει για την προστασία της Μονής και του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της».

«Εν μέσω μιας ολοένα και αυξανόμενης διεθνούς αβεβαιότητας, οι χώρες μας αποτελούν πυλώνες σταθερότητας με κοινές επιδιώξεις σε μεγάλα προβλήματα της περιοχής, με πρώτο βέβαια το Κυπριακό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του οποίου στηρίζουμε, μια λύση βασισμένη πάντα στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και θέλω να ευχαριστήσω την Αίγυπτο για την διαχρονική της στήριξη σε αυτή την προσπάθεια.

Ξέρουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε προς όφελος όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.

Γι’ αυτό και δεν μπορούν – και σήμερα ακόμα – να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες τελικά το μόνο το οποίο επιτυγχάνουν είναι να φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου το οποίο επιχειρείται αυτή τη στιγμή να αποκτήσει κάποια παραπάνω δυναμική» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον».

«Συζητήσαμε επίσης και με τον φίλο πρόεδρο για τον κεντρικό ρόλο τον οποίο έχει η Αίγυπτος σε μια νέα εκεχειρία στη Γάζα. Σήμερα, πρώτιστη ανάγκη είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και κυρίως να αποκατασταθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους και αμέσως μετά, και με την ενεργό συμμετοχή και των δύο κρατών, να εκκινήσει μια ειλικρινής πολιτική διαδικασία για το Παλαιστινιακό, με στόχο τη μοναδική, όπως συμφωνούμε, εφικτή λύση των δύο κρατών.

Και θέλω στο πλαίσιο αυτό να πω ότι η χώρα μας χαιρετίζει το αραβικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Γάζας, στην εκπόνηση του οποίου η Αίγυπτος παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που αποτελεί και μια ρεαλιστική βάση συζήτησης για την επόμενη ημέρα», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Και θέλω να επαναλάβω ότι η χώρα μας, η οποία μάλιστα αυτόν τον μήνα έχει και την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι έτοιμη να συμβάλει σε κάθε πρωτοβουλία η οποία θα επιχειρήσει να προβάλει και να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα.

Είναι κοινές οι θέσεις μας και ως προς τις εξελίξεις στη Συρία. Εκεί τασσόμαστε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας ενός ενιαίου κράτους με τη συμμετοχή όλων των Σύρων, που θα λειτουργεί και αυτό στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Και νομίζω ότι η νέα ηγεσία θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και αναφέρομαι ασφαλώς στην προστασία των δικαιωμάτων όλων των Σύρων πολιτών, των γυναικών, όλων των κοινοτήτων, με έμφαση στους χριστιανούς. Γεγονότα όπως οι τραγικές σφαγές αλαουιτών χριστιανών τον περασμένο Μάρτιο, Δρούζων πρόσφατα, εκπέμπουν αρνητικά μηνύματα και η μόνη απάντηση θα πρέπει να είναι ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν σύντομα στη Δικαιοσύνη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε στη συνέχεια: «Μιλήσαμε και για τα θέματα που μας απασχολούν, τα θέματα της Λιβύης, την κατάσταση η οποία επικρατεί, την ανάγκη να αναβιώσει μια πολιτική διαδικασία, να σταματήσουν οι ξένες παρεμβάσεις αποσταθεροποίησης και να οδηγηθεί τελικά, κάποια στιγμή αυτή, η τόσο πονεμένη χώρα σε εκλογές, έτσι ώστε ο ίδιος ο λαός να μπορεί να αποφασίσει ελευθέρως για το μέλλον του.

Συζητήσαμε θέματα τα οποία αφορούν την μετανάστευση, την παράνομη και τη νόμιμη μετανάστευση. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Σίσι για την επιμονή την οποία έχει επιδείξει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στην πράξη τη συμφωνία την οποία έχουμε υπογράψει για νόμιμη μετάκληση εργατικού δυναμικού από την Αίγυπτο στην πατρίδα μας.

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα, αλλά στον κλάδο των κατασκευών, στον κλάδο της μεταποίησης. Και η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι δύο φιλικές χώρες και θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε Αιγύπτιους, νέους Αιγύπτιους να έρθουν νόμιμα στην πατρίδα μας να δουλέψουν εδώ.

Και αυτή είναι και η καλύτερη απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η πολιτική της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης εξαντλείται μόνο στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης».

«Θέλω να αναφερθώ και στην πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, με πολύ μεγάλη έμφαση στα γεγονότα τα οποία λαμβάνουν χώρα στην Ερυθρά Θάλασσα και τα οποία έχουν σημαντική αντανάκλαση και στην οικονομία της Αιγύπτου ως προς την κίνηση η οποία διέρχεται από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Η Ελλάδα έχει αναπτύξει μια πολύ έντονη κινητικότητα στον τομέα αυτό και μάλιστα στις 20 Μαΐου θα έχω την ευκαιρία να προεδρεύσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε μια ειδική συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Ένα θέμα στο οποίο τα συμφέροντα μας είναι απολύτως ταυτισμένα».

«Η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχος της Αιγύπτου και σε ζητήματα τα οποία αφορούν τις σχέσεις της πατρίδας σας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Παίξαμε και εμείς το δικό μας ρόλο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υπογράψουμε αυτή την σημαντική συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου.

Μια σχέση η οποία θα μας δώσει την ευκαιρία να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και να αναπτύξουμε σημαντικότατα έργα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης των αγωγό Gregy, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη να εισάγει φθηνή ενέργεια, υλική αλλά πρωτίστως αιολική, την οποία έχετε τη δυνατότητα να παράγετε σε πολύ ανταγωνιστικό κόστος και να εξάγεται στην Ευρώπη.

Και βέβαια να επαναλάβω ότι στον τομέα της ενέργειας υπάρχουν και πολλά άλλα έργα κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία μπορούμε να ωριμάσουμε, όπως για παράδειγμα έργα μεταφοράς και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και κοινές πρωτοβουλίες τις οποίες μπορούμε να αναλάβουμε, στο πλαίσιο του έντονου ενδιαφέροντος που η πατρίδα μου, η Ελλάδα, δείχνει για την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, πρωτίστως φυσικού αερίου στη λεκάνη νοτίως της Κρήτης.

Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος και ο αρμόδιος υφυπουργός θα ταξιδέψουν σε λίγο στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να έχουν συζητήσεις και με την Exxon αλλά και με τη Checron για το πώς αυτά τα σχέδια μπορούν να ωριμάσουν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».

«Να κλείσω, κ. πρόεδρε, ευχαριστώντας σας και πάλι για τις παραγωγικές συζητήσεις. Να επαναλάβω και πάλι ότι αισθανόμαστε ότι υποδεχόμαστε στην πατρίδα μας έναν πραγματικό φίλο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να είμαστε απολύτως ευθυγραμμισμένοι σε αυτό το ταραγμένο διεθνές περιβάλλον.

Και να κλείσω εκφράζοντας τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη λειτουργία και τα εγκαίνια του μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου τα οποία ετοιμάζετε για τον μήνα Ιούλιο, ένα εμβληματικό έργο ανάδειξης του αιγυπτιακού πολιτισμού. Είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε μαζί σας σε αυτή την πολύ σημαντική στιγμή για τη χώρα σας», ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας

Με πληροφορίες από ertnews.gr