slider, ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Χαρτογράφηση της πανδημίας ανά ήπειρο και χώρα

Οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό ξεπέρασαν σήμερα τα 13 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Πολλές σκληρά πληγείσες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού (lockdown), ενώ άλλα μέρη εφαρμόζουν έναν νέο γύρο κλεισιμάτων.

Η Ινδία, η χώρα με τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων, καταγράφει κατά μέσο όρο 23.000 νέες μολύνσεις κάθε μέρα από τις αρχές Ιουλίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP, η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής έγινε σήμερα η πιο πληγείσα περιοχή στον κόσμο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού σε αριθμό θανάτων μετά την Ευρώπη.

Με 144.758 θανάτους να έχουν καταγραφεί επίσημα στις 11:00 ώρα Ελλάδας της 13ης Ιουλίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η περιοχή ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (144.023 θάνατοι συνολικά) και τοποθετείται δεύτερη μετά την Ευρώπη, που καταμετρά 202.505 θανάτους.

Η Βραζιλία είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους στην περιοχή (72.100 σε σύνολο 1.864.681 κρουσμάτων).
Περισσότερα από 3.370.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Λατινική Αμερική, που έγινε σήμερα η δεύτερη περιοχή στον κόσμο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, ακολουθώντας κατά πόδας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (τουλάχιστον 3.400.000 κρούσματα).

Στην Ευρώπη

Στην Ισπανία, οι αρχές της Καταλονίας διέταξαν χθες τον περιορισμό κατ΄οίκον των κατοίκων μιας ζώνης γύρω από την περιοχή της Λέριδας. Το δικαστήριο της πόλης ανέστειλε ωστόσο σήμερα το μέτρο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ισπανίας δεν σκοπεύει να καταστήσει την χρήση της μάσκας υποχρεωτική σε εθνικό επίπεδο, όπου μπορούν να τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, είπε σήμερα μια πηγή του υπουργείου Υγείας μετά την επιβολή της χρήσης παντού από πολλές περιοχές της χώρας.

Στην Πορτογαλία, στην περιοχή της Λισαβόνας, νέος περιορισμός κατ΄οίκον επιβλήθηκε από την 1η Ιουλίου για 700.000 κατοίκους περίπου 20 συνοικιών, για μια περίοδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμβούλευσε τους συμπολίτες του να παραμείνουν στα σπίτια τους στη διάρκεια του καλοκαιριού, για «εσωτερικές διακοπές» (staycation) στις «υπερθετικού βαθμού» φυσικές καλλονές της χώρας, αντί να ταξιδεύουν σε προορισμούς στο εξωτερικό.

Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως ο κόσμος θα πρέπει να φορά μάσκες σε κλειστούς χώρους, όπως τα καταστήματα, και πως η κυβέρνηση θα ανακοινώσει εν ευθέτω χρόνω ποια «εργαλεία επιβολής» των μέτρων θα χρησιμοποιηθούν.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 29 Ιουνίου την αυστηροποίηση του lockdown στο Λέστερ. Το lockdown που εξακολουθεί να ισχύει, προβλέπει το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων.

Στην Αυστρία, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Αυστρία ανερχόταν σήμερα σε 1.240, στις 15.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας), σε 92 ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε νοσοκομείο και από αυτούς οι οκτώ βρίσκονται σε ΜΕΘ.

Η παγκόσμια καθημερινή αύξηση νέων λοιμώξεων συνεχίζεται, τον Απρίλιο και τον Μάιο υπήρχαν περίπου 100.000 νέες λοιμώξεις κάθε μέρα, αλλά τώρα ανέρχονται σε περίπου 200.000 παγκοσμίως, ωστόσο η παγκόσμια κορύφωση δεν έχει γίνει ακόμη, επισήμανε σε σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ευρώπη, η αύξηση είναι αισθητή στα Δυτικά Βαλκάνια, μεταξύ άλλων, στη Σερβία (συν 393 επιβεβαιωμένες νέες λοιμώξεις ημερησίως, σε 18.360 μέχρι τώρα), στο Κοσσυφοπέδιο (216, στις έως τώρα 4.931) και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (συν 158, στις έως τώρα 6.877), και ως εκ τούτου, η Αυστρία θα συνεχίσει να εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους της στις πύλες εισόδου από αυτές τις χώρες.

Στην Ασία

Στο Χονγκ Κονγκ καταγράφηκαν 52 νέα κρούσματα κορωνοϊού τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές. Ωστόσο, η Disneyland στο Χονγκ Κονγκ θα κλείσει ξανά από τις 15 Ιουλίου μετά από περίπου ένα μήνα λειτουργίας λόγω της αύξησης κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Τα ξενοδοχεία του θέρετρου «θα παραμείνουν ανοιχτά με προσαρμοσμένα επίπεδα εξυπηρέτησης» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Το Χονγκ Κονγκ θα μειώσει και πάλι από την Τετάρτη τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να μετέχουν σε δημόσιες συναθροίσεις, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για ένα κλιμακούμενο τρίτο κύμα μετάδοσης του νέου κορονοϊού στην πόλη, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ.

Στις Φιλιππίνες, έξι εβδομάδες μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων, περίπου 250.000 κάτοικοι της Μανίλας περιορίζονται και πάλι στα σπίτια τους για δύο εβδομάδες τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος.

Στο Αζερμπαϊτζάν, επιβλήθηκε εκ νέου αυστηρό lockdown από τις 22 Ιουνίου και έως την 1η Αυγούστου.

Στο Ουζμπεκιστάν, νέο lockdown έχει επιβληθεί από τις 10 Ιουλίου. Τα εστιατόρια, οι αθλητικές αίθουσες, οι πισίνες και τα καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα θα μείνουν κλειστά έως την 1η Αυγούστου.

Στην Αμερική

Η Φλόριντα κατέγραψε περισσότερα από 12.600 νέα κρούσματα Covid-19 σήμερα, ο δεύτερος υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός μετά την έναρξη της πανδημίας, που συμπίπτει με την απόπειρα της πολιτείας να αναζωογονήσει τον τουρισμό και να προσελκύσει επισκέπτες στο Disney World, που επαναλειτούργησε πρόσφατα.
Η Φλόριντα μαζί με την Αριζόνα, την Καλιφόρνια και το Τέξας έχουν αναδειχθεί στα νέα επίκεντρα της πανδημίας στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Κεμπέκ, η καναδική επαρχία που έχει πληγεί περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό, θα καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους από το ερχόμενο Σάββατο, ανέφεραν πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στο Κεμπέκ έχουν καταγραφεί σχεδόν τα δύο τρίτα των 8.800 θανάτων από την Covid-19 στον Καναδά. Οι έμποροι που θα δέχονται στο κατάστημά τους πελάτες που δεν φορούν μάσκα κινδυνεύουν με πρόστιμο από 1.000 έως 6.000 καναδικά δολάρια (650-3.900 ευρώ). Οι πελάτες ωστόσο δεν θα τιμωρούνται.

Το Σάββατο, οι υγειονομικές αρχές του Μόντρεαλ κάλεσαν όσους πολίτες επισκέφθηκαν τα μπαρ της πόλης από τις αρχές του μήνα να εξεταστούν για τον νέο κορωνοϊό. Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, πελάτες ή εργαζόμενοι που είχαν προσβληθεί από τον ιό επισκέφθηκαν τουλάχιστον πέντε μπαρ από την 1η Ιουλίου. Τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή του Μόντρεαλ καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των νέων ηλικίας κάτω των 39 ετών.

Στην Αργεντινή, πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού έχουν επιβληθεί στο Μπουένος Άιρες από την 1η έως τη 17η Ιουλίου.

Στην Κολομβία, στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, κύρια εστία της πανδημίας στη χώρα, θα ενταθούν από σήμερα τα μέτρα περιορισμού του πληθυσμού με «αυστηρές καραντίνες» κατά ζώνες. Περίπου 2,5 εκατ. άνθρωποι θα μείνουν στα σπίτιά τους εκ περιτροπής.

Στη Γουιάνα, μια γαλλική περιοχή 300.000 κατοίκων στη νότια Αμερική, μέτρα περιορισμού έχουν επιβληθεί στοχευμένα σε ορισμένες συνοικίες ή ορισμένους δήμους από τον Ιούνιο ενώ έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στην Αφρική

Στην Αλγερία, οι αρχές διέταξαν στις 9 Ιουλίου την επιβολή εκ νέου lockdown σε δύο δήμους της νομαρχίας Ελ Κάλα, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, δέκα δήμων της νομαρχίας Τιπάσα (βόρεια) και τον περιορισμό όλων των δήμων της νομαρχίας Ουάργκια (νότια). Τα μέτρα ελήφθησαν δύο ημέρες μετά μια παρόμοια απόφαση που αφορούσε 19 δήμους της νομαρχίας Σετίφ (ανατολικά).

Στο Μαρόκο, η πόλη Ταγγέρη, μια μητρόπολη περίπου ενός εκατομμυρίου κατοίκων στο βόρειο Μαρόκο, έχει τεθεί εκ νέου σε lockdown από σήμερα.

Στη Μαδαγασκάρη, η πρωτεύουσα Ανταναναρίβο τέθηκε και πάλι σε lockdown δύο μήνες μετά το πρώτο.

Στη Νότια Αφρική, σήμερα τέθηκε σε ισχύ νέα απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 04:00.

Στη Μέση Ανατολή

Στη Δυτική Όχθη, η Παλαιστινιακή Αρχή παρέτεινε χθες τον αποκλεισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης που είχε αποφασιστεί στις 3 Ιουλίου, προσθέτοντας και την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στο Ισραήλ, νέοι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ στις 7 Ιουλίου, όπως το κλείσιμο των μπαρ και των αθλητικών αιθουσών ή ο περιορισμός των ανθρώπων σε δημόσιους χώρους. Ορισμένες πόλεις ή συνοικίες σε όλη τη χώρα που θεωρούνται εστίες μόλυνσης αποτελούν αντικείμενο πιο αυστηρών μέτρων περιορισμού.

Στην Ωκεανία

Στην Αυστραλία, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν εκ νέου σε lockdown από την Πέμπτη (9/7) και για έξι εβδομάδες στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.
Η πολιτεία της Βικτόρια, όπου βρίσκεται η Μελβούρνη, έκλεισε την Τετάρτη όλα τα σύνορά της προκειμένου να προφυλάξει την υπόλοιπη Αυστραλία, η οποία έχει καταφέρει μέχρι τώρα να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία Covid-19.