slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Γιατί οι ειδικοί εισηγήθηκαν παράταση των περιοριστικών μέτρων

Την «εύθραυστη» επιδημιολογική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας και δεν επιτρέπει στην παρούσα φάση την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, περιέγραψαν οι ειδικοί κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, ξεκαθαρίζοντας ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί τουλάχιστον για 2-3 εβδομάδες, ενώ οι αυξημένες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία θα οδηγήσουν και σε περισσότερους θανάτους το επόμενο διάστημα.

«Ο κορονοϊός είναι παντού μέσα στην κοινότητα» και «οι μεταλλάξεις άλλαξαν τις ισορροπίες λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας», περιέγραψαν, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν το επιδημιολογικό κύμα βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Ενδεικτικά, ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε για πρώτη φορά μέσα στο 2021 το όριο του 4%, ενώ το Rt, είναι σταθερά και παντού στην Επικράτεια πάνω από 1. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες έγιναν 500 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, ενώ ειδικά στην Αττική, η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid έχει φτάσει το 92% και μόλις την τελευταία εβδομάδα έγιναν 2.000 εισαγωγές ασθενών. Σημαντική αύξηση παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα, εξάλλου, και ο αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην Αττική, καθώς από 8.150 την περασμένη Παρασκευή έφτασαν τα 10.000 και συνολικά στην Επικράτεια τα 20.000.

Το γεγονός ότι η πανδημία επιμένει φανερώνουν και τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, σήμερα. Τα ημερήσια κρούσματα ανέρχονται σε 2.405 κρούσματα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό έχουν αυξηθεί σε 521 και σε μία ημέρα εξέπνευσαν ακόμη 49 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές της νόσου.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ειδικοί έκριναν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επέτρεπαν την άρση των περιορισμών και η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε την παράταση του lockdown στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, την ένταξη ακόμη οκτώ περιοχών στο «βαθύ κόκκινο» και την επιστροφή της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία όλης της χώρας μέχρι τις 29 Μαρτίου. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην απόφαση για τα σχολεία, ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι «κατά το διάστημα αυτό θα επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αφορμή την αύξηση της μεταδοτικότητας, την κυκλοφορία των νέων μεταλλάξεων, την αύξηση των επιδημικών εξάρσεων σε σχολικές μονάδες πέραν του αναμενόμενου για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, σε περιοχές που λειτουργούσαν διά ζώσης, προτείνοντας την ενίσχυση της διαδικασίας του testing στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές προκειμένου να αρχίσει η δια ζώσης εκπαίδευση με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο».

«Καμπανάκι» για τα αυξημένα κρούσματα στον Πειραιά

 

Όπως εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της Παρασκευής, η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, κυρίως στις μεγάλες και πυκνοκατοικημένες πόλεις και η ίδια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ειδικά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Πειραιά. Όπως υπογράμμισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στην ενημέρωση της Παρασκευής, στον Πειραιά υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση και ειδικά στο κέντρο της πόλης, «που εμφανίζει τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων στην Επικράτεια, τον υψηλότερο που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας και συνεχίζει να επιβαρύνεται», όπως χαρακτηριστικά είπε. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, επιβεβαιώθηκαν 164 νέα κρούσματα στον Πειραιά.2.000 εισαγωγές στην Αττική την τελευταία εβδομάδα

Περιγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 4,5% και ξεπέρασε για πρώτη φορά μέσα στο 2021 το όριο του 4%. Μάλιστα, ανέφερε ότι καταγράφεται υψηλό ποσοστό θετικότητας των τεστ σε ορισμένες επιβαρυμένες περιοχές και κυρίως στην Αττική, όπου ξεπέρασε το 7%.

Τα διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα στην Επικράτεια εκτιμώνται στα 20.000, ενώ στην Αττική στα 10.000, ενώ μόλις την περασμένη Παρασκευή ήταν 8.150. Τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως στις ηλικίες 25-55 ετών, ενώ ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα που πέρασε, με 400 εισαγωγές ασθενών καθημερινά στα νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό πως μόλις τις τελευταίες δύο ημέρες οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500, τόνισε.

Το βράδυ της Πέμπτης, συνολικά στην Επικράτεια νοσηλεύονταν 4.032 ασθενείς, ενώ στην Αττική έγιναν 2.000 εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα. Η πληρότητα ΜΕΘ Covid στην Αττική έχει φτάσει το 92% παρότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι διαθέσιμες κλίνες, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι ηλικίας 45-65 ετών, είπε για να διευκρινίσει ότι όπως προκύπτει «όταν αυξάνει η διασπορά πέφτει η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων ασθενών». Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί για 2-3 ακόμη εβδομάδες και ειδικά στην περιοχή της Αττικής. Σημείωσε, πάντως, ότι το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι μειώνονται οι συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 80 ετών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ όλης της χώρας, προφανώς λόγω της εμβολιαστικής κάλυψης.

Ενδεικτικό της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας, είναι και το γεγονός ότι ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου, το Rt, είναι σταθερά και παντού στην Επικράτεια πάνω από 1, «γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμη και σήμερα βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία του επιδημιολογικού κύματος».