slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Η έξαρση κρουσμάτων ανησυχεί τους ειδικούς – Πότε έρχεται η κορύφωση

Έντονη ανησυχία στον ΕΟΔΥ προκαλεί η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και αναπνευστικών λοιμώξεων, καθώς ο συγχρωτισμός στα γιορτινά τραπέζια επιτείνει τη διάδοσή τους.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 229 νέες εισαγωγές κρουσμάτων κορωνοϊού εκ των οποίων οι 64 στην Αθήνα.

Παράλληλα, 142 άνθρωποι πήραν εξιτήριο. Συνολικά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας 1.395 ασθενείς με κορωνοϊό σε απλές κλίνες και 83 σε ΜΕΘ.

Οι ειδικοί, που κάνουν λόγο για μεγαλύτερη δυναμική στην έξαρση των κρουσμάτων σε σχέση με πέρυσι, συνιστούν προσοχή! Ισχυρή είναι η σύσταση για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

«Θα μάθουμε μα ζούμε μαζί του»
«Έχουμε υπερτριπλασιασμό των ασθενών με κορωνοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση» τόνισε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. «Ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του» υποστήριξε.

«Κορύφωση των κρουσμάτων στις 10 Ιανουαρίου»
Ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες.

«Αυτή τη στιγμή βάσει τα υπολογιστικά μοντέλα που “τρέχουμε” και χρησιμοποιώντας και τα δεδομένα της Επιδημιολογίας Λυμάτων, περιμένουμε να δούμε μια αύξηση των κρουσμάτων μετά από 1-2 εβδομάδες. Δηλαδή θα φτάσουμε σε μια κορύφωση αυτού του κύματος -που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου- περίπου στις 10 Ιανουαρίου, και μετά θα αρχίσουμε μια σταδιακή ελάττωση των κρουσμάτων», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης και συμπλήρωσε «ότι όσοι είναι να επιστρέψουν στη δουλειά τους να κάνουν ένα τεστ κορωνοϊού, και όπου υπάρχει συγχρωτισμός να χρησιμοποιούν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.

«Αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων»
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τονίζει πως «αν έχουμε κορωνοϊό ή γρίπη κανονικά δεν πρέπει να πάμε στο τραπέζι που μας έχουν καλέσει. Αν πάμε, θα πάρουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας και θα καθίσουμε μακριά, σε έναν καναπέ ή μια καρέκλα. Αν είμαστε σε ευπαθή ομάδα, θα πάρουμε τηλέφωνο το γιατρό μας για να κανονίσει να λάβουμε αντιική θεραπεία γιατί αν τη λάβουμε έγκαιρα τις πρώτες μέρες πολύ μικρότερη είναι η πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο».

«Αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, κατά 35-40%. Το μόνο καλό είναι πως αντιλαμβάνομαι πως υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν και κάνουν το εμβόλιο. Είναι νωρίς ακόμα τώρα ξεκινάει ο χειμώνας, άρα τώρα πρέπει να εμβολιαστούμε», κατέληξε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Οι αυστηρές συστάσεις του ΕΟΔΥ
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2, καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV). Μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται, ισχυρά, από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:

-Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

-Είναι εξαιρετικά σημαντικόνα χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

-Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

-Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σεμονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

-Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.