slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάτι: Πώς τα 111 χρόνια φυλάκισης έγιναν 5 εξαγοράσιμα

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου για τους καταδικασθέντες για τη φωτιά στο Μάτι, που είχε ως τραγική συνέπεια τον θάνατο 104 ανθρώπων.

Το δικαστήριο κατέληξε σε απόφαση και καταδίκασε έξι άτομα σε ποινές φυλάκισης. Ωστόσο, ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αντιδράσεις των συγγενών των νεκρών, και όχι μόνο, καθώς οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το εφετείο, ενώ, σε κάθε περίπτωση, μόνο τα πέντε χρόνια φυλάκισης ορίζονται ως εκτιτέα και οι ποινές κρίνονται ως εξαγοράσιμες με 40.000 ευρώ.

Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από προβλέψεις τόσο του Ποινικού Κώδικα όσο και σε πρόνοιες του ελληνικού Συντάγματος αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Οι ποινές των έξι καταδικασθέντων για τη φωτιά στο Μάτι
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε ποινή από 3 έτη έως 111 έτη φυλάκισης στους εξής έξι καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής που οδήγησαν στον θάνατο 104 πολίτες.

Σωτήρης Τερζούδης, αρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος: ποινή φυλάκισης 111 ετών.
Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος: ποινή φυλάκισης 15 ετών.
Ιω. Φωστιέρης, διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων: ποινή φυλάκισης 111 ετών.
Νικ. Παναγιωτόπουλος, διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών: ποινή φυλάκισης 111 ετών.
Χαράλαμπος Χιόνης, διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής: ποινή φυλάκισης 111 ετών.
Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά: ποινή φυλάκισης 3 ετών.
Γιατί εξαγοράζονται οι ποινές των καταδικασθέντων για το Μάτι, γιατί τους επιβλήθηκε φυλάκιση πέντε ετών
Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Ποινικός Κώδικας, οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι ως το Εφετείο, καθώς η έφεσή τους έχει αναστέλλουσα δύναμη. Μέχρι τότε, επίσης, δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τα χρήματα της εγγύησης.

Πώς ορίστηκαν οι ποινές
Οι ποινές φυλάκισης ορίζονται ως εξής: ως ποινή βάσης επιβλήθηκε φυλάκιση 2 ετών για κάθε νεκρό, ενώ αποδίδονται 102 ανθρωποκτονίες από αμέλεια στους τέσσερις ενόχους. Συνεπώς, για τους τέσσερις καταδικασθέντες επιβάλλεται φυλάκιση 204 χρόνια, αλλά εκτίουν το ήμισυ της ποινής, σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται, άρα 102 έτη.

Στους τέσσερις υπηρεσιακούς επιβλήθηκε ποινή 102 χρόνων, λοιπόν, και ακόμα εννέα ετών λόγω σωματικών βλαβών από αμέλεια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Συνολικά, για τους τέσσερις ενόχους, οι ποινές φτάνουν στα 111 χρόνια.

Στον Βασίλη Ματθαιόπουλο, υπαρχηγό επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, παρότι κατηγορήθηκε για λιγότερες περιπτώσεις ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών από αμέλεια (για 9 περιπτώσεις), δεν του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και του επιβλήθηκε τελική ποινή φυλάκισης 15 έτη, εκ των οποίων εκτιτέα είναι τα πέντε.

Ωστόσο, επειδή έχουν κριθεί ως πλημμεληματικού χαρακτήρα, οι κριθέντες -πρωτοβάθμια- ως ένοχοι δεν μπορούν να εκτίσουν πάνω από 5 χρόνια φυλάκισης. Ακόμα κι αν, μετά από έφεση, αυξηθεί η ποινή βάσης, π.χ. 4 έτη για κάθε ανθρωποκτονία από αμέλεια, τα χρόνια που είναι εκτιτέα θα παραμείνουν πέντε.

Στον Κων. Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Επιπλέον, εκ του νόμου, μετατρέπονται οι πλημμεληματικές ποινές σε χρηματικές: με 10 ευρώ την ημέρα το ποσό φτάνει στα 18.000 ευρώ, περίπου, για πέντε χρόνια, το οποίο, όμως, με προσαυξήσεις, προσεγγίζει τις 40.000 ευρώ, που είναι και το τελικό ποσό. Ωστόσο, όπως προείπαμε, οι καταδικασθέντες, πρωτοβαθμιαίως, αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το εφετείο. Καθώς έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεσή τους, δεν θα φυλακιστούν, ούτε είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν μέχρι να τελεσιδικήσει το εφετείο.

Ουσιαστικά δηλαδή, όπως παρατηρούσαν δικαστικές πηγές, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν θα έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα για τους συγγενείς των θυμάτων, πλην ίσως να ανατραπεί η απόφαση για όσους αθωώθηκαν. Ωστόσο, και πάλι τα εκτιτέα έτη θα είναι 5 και πάλι θα μετατραπούν σε χρηματική ποινή.

«Δυστυχώς, με αυτό το κατηγορητήριο, οι συγγενείς δεν θα δουν κανέναν στη φυλακή, ακόμη και αν καταδικαστούν και άλλοι» σημείωναν οι ίδιες πηγές.