slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο: Δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος για συμφωνία – Τα σημεία διαφωνίας

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης.Την ίδια στιγμή, οι διαφωνίες για το Ταμείο παραμένουν και είναι έντονες, ενώ εστιάζονται σε τέσσερα σημεία.

Μητσοτάκης: Ελπίζω να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο
«Διαπραγματευόμαστε επί τρεις ημέρες πλέον και προφανώς δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία. Ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δεν μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία Ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορωνοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει. Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι», είπε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Τα σημεία διαφωνίας
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τέσσερα είναι τα βασικά σημεία διαφωνίας γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης:

Η ισορροπία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων. Ενώ ο Σαρλ Μισέλ, πρότεινε μια συμβιβαστική λύση στην οποία το προτεινόμενο ταμείο ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ θα αποτελείται από επιχορηγήσεις 450 δισεκατομμυρίων ευρώ και δάνεια 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι συντηρητικές δημοσιονομικά χώρες επιμένουν, για χαμηλότερο επίπεδο επιχορηγήσεων περίπου 375 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά οι χώρες του Νότου, ιδίως η Ιταλία και η Ισπανία, αντιτίθενται σε αυτήν την προσέγγιση.
Διακυβέρνηση του Ταμείου: Οι Κάτω Χώρες πιέζουν για δικαίωμα βέτο στην εκταμίευση των πόρων. Ο Μισέλ χθες πρότεινε μια νέα προσέγγιση που δημιουργεί αυτό που αποκαλούσε «σούπερ φρένο», επιτρέποντας σε οποιαδήποτε χώρα με ανησυχίες σχετικά με την εκταμίευση κεφαλαίων να φέρει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή στο Συμβούλιο της ΕΕ..

Κράτος δικαίου: Η Ουγγαρία και η Πολωνία αντιτίθενται σε μια πρόταση για σύνδεση της χρηματοδότησης της ΕΕ με ορισμένα κριτήρια του κράτους δικαίου.
Μέγεθος του συνολικού πακέτου: Οι ηγέτες εξακολουθούν να είναι διχασμένοι αναφορικά με το μέγεθος του συνδυασμένου πακέτου προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μισέλ πρότεινε ένα πακέτο 1,82 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί εν μέρει από τα άλλα ευαίσθητα μέρη της διαπραγμάτευσης.
Σε κάθε περίπτωση, οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κάθονται και πάλι στο τραπέζι το μεσημέρι στην 13:00 ώρα Ελλάδας, με πηγές να εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων σε σχέση με την Παρασκευή παρά το γεγονός όπως λένε το κλίμα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ: Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης