slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοσκόπηση: Προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ – Πώς αξιολογούνται οι υπουργοί

Με 16 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata.
Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 40%, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός με 55% θετικές γνώμες. Μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια/ κουρεία, και πάρκα/ παιδικές χαρές η προτίμηση των πολιτών για ποιους χώρους να άνοιγαν πρώτοι στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Η πρόθεση ψήφου
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Prorata, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 40% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ με 5%, Ελληνική Λύση με 4%, ΜέΡΑ25 με 3% και Χρυσή Αυγή με 2%. Το 4% απαντά «Άλλο κόμμα» και το 13% «Δέν έχω αποφασίσει/ Άκυρο/ Λευκό/ εν θα ψηφίσω».

Στην ερώτηση σχετικά με τη συμπάθεια/αντιπάθεια προς τους πολιτικούς αρχηγούς, το 55% δηλώνει ότι σίγουρα/μάλλον συμπαθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ με μεγάλη διαφορά ακολουθούν οι Αλέξης Τσίπρας (35%), Δημήτρης Κουτσούμπας (25%), Φώφη Γεννηματά (23%), Γιάνης Βαρουφάκης (23%) και Κυριάκος Βελόπουλος(12%). Σημειώνεται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που συγκεντρώνει περισσότερες θετικές από αρνητικές γνώμες.

Στην ερώτηση «Αν ήταν στο χέρι σας, ποιοι θα ήταν οι τρεις χώροι που θα άνοιγαν πρώτοι το επόμενο διάστημα», το 66% των ερωτηθέντων απάντησαν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, το 42% τα κομμωτήρια και τα κουρεία, το 31% τα πάρκα και οι παιδικές χαρές. Το παράδοξο όμως είναι πως οι πολίτες μάλλον δεν… βιαζόταν να πάνε στα μπαρ, καθώς η σχετική απάντηση είναι πολύ κάτω στη λίστα, λαμβάνοντας μόλις 7%.

Στον αντίποδα, στην ερώτηση «Αν ήταν στο χέρι σας, ποιοι θα ήταν οι τρεις χώροι που θα άνοιγαν τελευταίοι», το 44% των ερωτηθέντων απάντησαν τα μεγάλα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, το 42% οι εξέδρες των γηπέδων για παρακολούθηση αγώνων, το 37% τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία.

ΝΕΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ  ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Σε κρίσιμα ερωτήματα  σχετικά με την προέλευση του Κορονοϊού, την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και για το ποιοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί υπουργοί της Κυβέρνησης απαντά η νέα Πανελλαδική Δημοσκόπηση που διενήργησε για τη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ η INTERVIEW, με την υπογραφή του Δημήτρη Βασιλειάδη.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα της δημοσκόπησης  αφορούν στην άποψη των πολιτών σύμφωνα με την οποία το 37% πιστεύει ότι ο Κορονοϊός  είναι προϊόν εργαστηρίου της Κίνας ενώ απαντούν και στα μέτρα που εφαρμόζονται για τη λειτουργία των καταστημάτων όπου το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν ενθαρρύνουν τη λειτουργία της αγοράς. Στην ερώτηση μάλιστα για το αν τα περιοριστικά μέτρα κρίνονται απαραίτητα ή πρέπει να αρθούν , το 49% εκτιμά ότι πολλοί εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους γι αυτό και πρέπει να αρθούν άμεσα.

Μεγάλη εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των πολιτών και την καταγραφή των απόψεών τους που έγινε σε διάστημα από 3 έως 6 Μαίου πανελλαδικά, ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 56% έναντι του κ. Τσίπρα που συγκεντρώνει ποσοστό 20%. Την ίδια ώρα η συντριπτική πλειοψηφία του 42,6% εμπιστεύεται την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα την ψήφιζε εάν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές.  Με διαφορά 22,5% από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύεται το 20,1%.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου

ΝΔ  42,6%

ΣΥΡΙΖΑ 20,1%

ΚΙΝΑΛ 6,4%

ΚΚΕ 4,6%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,5%

ΜεΡΑ25    3%

ΑΛΛΟ  5,8%

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 11%

 

Οι κυβερνητικοί υπουργοί με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα

Πρώτος σε θετικές ψήφους για την αποτελεσματικότητά του αξιολογείται από τους πολίτες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με βαθμολογία 7,1, ακολουθούν στη δεύτερη θέση  οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Υγείας Βασίλης Κικίλιας με βαθμολογία 6,9, στην τρίτη θέση έρχονται ο υπουργός περιβάλλοντος & ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και αγροτικής ανάπτυξης  & τροφίμων Μάκης Βορίδης με βαθμολογία 6,6, ενώ με 6,2 αξιολογείται ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.