slider, ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμιος συναγερμός! Εννέα οι νεκροί από τον κοροναϊό της Κίνας – Το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ – Σε επιφυλακή και η Ελλάδα

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η ταχύτατη εξάπλωση του κοροναϊού της οικογένειας SARS που εμφανίστηκε στην Κίνα, όπου πλέον 9 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ κρούσματα εμφανίζονται συνεχώς και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των κινεζικών υπηρεσιών υγείας, οι νεκροί ανέρχονται στους εννέα, ενώ τουλάχιστον 440 άτομα έχουν επιβεβαιωμένα νοσήσει και παρακολουθούνται.
Η εξάπλωση του ιού γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ήδη έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο και Ιαπωνία.

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να αποφασίσει αν θα επιβληθούν μέτρα, τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμη και στην καραντίνα της περιοχής που εκδηλώθηκε ο ιός, ή ακόμα και της μεγάλης ασιατικής χώρας.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της εθνικής επιτροπής Υγείας στην Κίνα, δήλωσε ότι οι αρχές αναζητούν την πηγή του ιού, ώστε να μάθουν από πού προήλθε και να αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης ή περιορισμού. Ο ίδιος δήλωσε ότι η προσπάθεια έχει αποδώσει καρπούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει εντοπιστεί η προέλευση του νέου κοροναϊού, δίχως να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ανάμεσα σε όσους έχουν μολυνθεί με τον ιό είναι και ο Ουάνγκ Γκουανγκφά, που ηγείται της Μονάδας Πνευμονικής Ιατρικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Πεκίνου Peking University First Hospital και ήταν μεταξύ των ειδικών που νωρίτερα αυτόν τον μήνα επισκέφθηκαν την Ουχάν, όπου ανακαλύφθηκε ο κοροναϊός.


Το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ

Ο νέος κοροναϊος έφτασε και στις ΗΠΑ, καθώς το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Σιάτλ της πολιτείας Ουάσινγκτον.
Συγκεκριμένα, διαγνώστηκε με τον μυστηριώδη ιό ένας άνδρας, ο οποίος βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και έφτασε στις ΗΠΑ από την Κίνα.
Το πρόσωπο αυτό, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν αποκαλυφθεί, δεν είχε επισκεφθεί καμία από τις αγορές απ’ όπου προήλθαν πολλά κρούσματα στην Ουχάν της Κίνας, όμως είχε μονάχα πάει στην περιοχή. Ο άνδρας έφθασε στο αεροδρόμιο του Σιάτλ τη 15η Ιανουαρίου με πτήση με ανταπόκριση από την Ουχάν. Δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα κατά την άφιξή του, όμως επικοινώνησε ο ίδιος με τις υπηρεσίες υγείας την Κυριακή μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Ένα δείγμα που εστάλη στο CDC επέτρεψε χθες την επιβεβαίωση ότι είχε μολυνθεί από τον νέο ιό.

«Συνεργάζεται πλήρως» επιβεβαίωσαν οι αρχές. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Providence Regional Medical Center στο Έβερετ. Η κλινική κατάστασή του είναι καλή.
Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφερε ότι αναμένει να δει στις ΗΠΑ περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού, που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας.
Όπως επισημαίνει το CDC, έχει αναπτύξει ένα νέο τεστ, το οποίο επέτρεψε την ταυτοποίηση της παρουσίας του ιού σε έναν επιβάτη που ταξίδευε από την Κίνα στο Σιάτλ και σχεδιάζει να διευρύνει τους ελέγχους στα αεροδρόμια της Ατλάντα και του Σικάγο.

Ευρώπη

Ανησυχία επικρατεί και στην Ευρώπη, με την Ρώμη να είναι ανάμεσα στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν απευθείας πτήσεις προς την πόλη Γιουχάν, ενώ πτήσεις με μετεπιβίβαση γίνονται και από πολλά κομβικά αεροδρόμια της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων Άμστερνταμ, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Ζυρίχη, Λονδίνο).
Η πιθανότητα «εισαγωγής» του κοροναϊού στην ΕΕ προς το παρόν θεωρείται χαμηλή από το ECDC, αλλά οι εορτασμοί για την Κινεζική Πρωτοχρονιά περί τα τέλη Ιανουαρίου, αφορμή για διακοπές από και προς την Κίνα αλλά και εντός της χώρας, αυξάνουν τις πιθανότητες για άφιξη ταξιδιωτών-φορέων του κοροναϊού στην ΕΕ.

Σε επιφυλακή και οι ελληνικές αρχές

Σε διαρκή επαγρύπνηση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που πραγματοποίησε σύσκεψη για το ζήτημα, ενώ αντίστοιχη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα.
Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει στους ελέγχους της ετοιμότητας των υγειονομικών μονάδων. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί οδηγίες για πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κίνα ή έρχονται από εκεί.
Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ καλούν όσους επιστρέφουν από την Κίνα και βρίσκονταν εκεί τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ έχουν παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετός, να επισκεφτούν άμεσα γιατρό ώστε να υποβληθούν σε εξέταση.


Στους ταξιδιώτες συστήνονται τα εξής:
Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Βουχάν συνιστάται :
* Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
* Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
* Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
Αν επιστρέφετε από την πόλη Βουχάν και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :
* Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
* Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
* Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.
* Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε