slider, ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμιος συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων – Έκτακτη συνεδρίαση ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Η επιτροπή που πρόκειται να συνεδριάσει είναι η Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), η οποία συμβουλεύει τον ΠΟΥ για κινδύνους μόλυνσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την παγκόσμια υγεία.

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπιας μορφής, έχουν πρόσφατα αναφερθεί εκτός των χωρών της Αφρικής όπου είναι ενδημική.
Η STAG-IH δεν είναι η επιτροπή εντός του ΠΟΥ που θα πρότεινε να κηρυχθεί η ευλογιά των πιθήκων ως διεθνούς ενδιαφέροντος κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, η υψηλότερη μορφή συναγερμού του ΠΟΥ, η οποία επί του παρόντος εφαρμόζεται για την πανδημία της Covid-19.

Είναι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από επιστήμονες από όλον τον κόσμο και της οποίας προεδρεύει ο Ντέιβιντ Χέϊμαν, καθηγητής επιδημιολογίας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι ο Οργανισμός εργάζεται για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διοργάνωση τεχνικών συναντήσεων σχετικά με το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Περισσότερα από 100 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων,αναφέρθηκαν στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα.

Σήμερα πολλά ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν και στην Ολλανδία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο την κυβερνητική υπηρεσία υγείας.

Κρούσματα έχουν αναφέρει μεταξύ άλλων η Βρετανία, Ισπανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Βρετανία: Στα 20 τα κρούσματα- Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας
Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σάτζιντ Τζάβιντ ανακοίνωσε μέσω Twitter πως η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας ΗΒ έχει πλέον ανιχνεύσει 20 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, 11 περισσότερα σε σχέση με την ενημέρωση πριν από δύο ημέρες.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε για όσα γνωρίζουν οι βρετανικές υγειονομικές αρχές τους ομολόγους του από τις χώρες του G7.

Κατά τον ίδιο «οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες», ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε πως το Υπουργείο Υγείας έχει παραγγείλει περισσότερες δόσεις του εμβολίου κατά της νόσου.

Πιστεύεται πως η βρετανική κυβέρνηση παρήγγειλε ακόμα 20.000 δόσεις εμβολίων κατά της ευλογιάς, που είναι αποτελεσματικά έναντι και της ευλογιάς των πιθήκων, επιπροσθέτως των 5.000 που είχε διαθέσιμα.

Οι ασθενείς, πλην του πρώτου που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία όπου η νόσος είναι ενδημική, πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν επί βρετανικού εδάφους, σε μια εξέλιξη που έχει χαρακτηριστεί «ασυνήθιστη».

Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει εκστρατεία για να ενημερώσει κυρίως τους ομοφυλόφιλους άνδρες για τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο, καθώς τα περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες.

Επίσης, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στο Λονδίνο. Ο διευθυντής δημόσιας υγείας της πρωτεύουσας καθηγητής Κέβιν Φέντον κάλεσε τους πολίτες να ζητούν ιατρική βοήθεια αν δουν εξανθήματα γύρω από το στόμα και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Τι λέει ο Ηλίας Μόσιαλος για την ευλογιά των πιθήκων
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος με κείμενό του απαντά σε 14 ερωτήσεις για τον νέο ιό της ευλογιάς των πιθήκων, επιχειρώντας να λύσει απορίες για την νέα υγειονομική απειλή.

Σύμφωνα , λοιπόν, με την ανάλυσή του, ο ιός είναι λιγότερο μεταδοτικός από τον κορωνοϊό και αντιμετωπίζεται με το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.