slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι θα στηρίξουν την Γεροβασίλη για να χάσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όπου όλοι θα υποκρίνονταν «πόσο αγαπημένοι είναι», σύμφωνα με τη διατύπωση του Αλέξη Τσίπρα, εξελίσσεται σε μια νέα ανοικτή εσωκομματική σύγκρουση με αβέβαιο αποτέλεσμα για το μέλλον του κόμματος.

Κανείς πλέον στο φαληρικό κλειστό γήπεδο του Tae kwon do δεν ασχολείται με τα τραπέζια εργασίας που έχουν στηθεί και έχουν πάρει τη μορφή καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα έως αύριο το απόγευμα που θα ολοκληρωθούν. Όλες οι συζητήσεις τώρα στρέφονται γύρω από την ηχηρή παρέμβασή του τέως πρωθυπουργού που αφαίρεσε κάθε νόημα από το συνέδριο πριν καν αυτό ξεκινήσει, υποχρεώνοντας τον διάδοχό του, Στέφανο Κασσελάκη, να προβεί εντός των επομένων εβδομάδων σε μια νέα εκλογική διαδικασία, ώστε να επιβεβαιωθεί εάν τα μέλη του κόμματος συμπορεύονται εν τέλει με τον τρόπο που ασκεί την προεδρία ή θα πρέπει να αλλάξει ο αρχηγός.

Η φράση του κ. Κασσελάκη «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», πέρα από την αλαζονεία που καταδεικνύει, δημιουργεί και νέα δεδομένα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή τη φορά ο κ. Κασσελάκης στις εσωκομματικές κάλπες που όπως όλα δείχνουν θα στηθούν μέσα στον Μάρτιο, δεν θα μπορεί να εμφανιστεί ως ο άτυπος εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα. Αντιθέτως ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τη θέση που έχει πάρει, επί της ουσίας είναι πλέον απέναντί του. Κι αυτό μπορεί να του στοιχίσει.

Το πρόσωπο πάντως που θα βρεθεί απέναντι από τον κ. Κασσελάκη στην διεκδίκηση της προεδρίας δεν είναι άλλο από αυτό της Όλγας Γεροβασίλη. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει άριστες σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, γνωρίζει καλά την ανθρωπογεωγραφία της Κουμουνδούρου και είναι Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Στο πλευρό της κας Γεροβασίλη θα βρεθεί η συντριπτική πλειοψηφία των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένου του Αλέκου Φλαμπουράρη, του Χρήστου Σπίρτζη, του Κώστα Ζαχαριάδη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Τσίπρα που μέχρι πρότινος στήριζε τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ καταλυτικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει ο Νίκος Παππάς που επηρεάζει ένα σημαντικό τμήμα της βάσης του κόμματος. Αν και αρχικά στήριζε με κάθε ευκαιρία τον νυν πρόεδρο, τον τελευταίο καιρό αυτή η ζέση έχει χαθεί και σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο στήριξης πλέον της Όλγας Γεροβασίλη.

Άγνωστη παραμένει και η στάση του Παύλου Πολάκη που είχε στηρίξει φανατικά τον κ. Κασσελάκη αλλά οι σχέσεις τους τον τελευταίο καιρό έχουν διαταραχθεί και βρέθηκε ένα βήμα πριν τη διαγραφή επειδή δεν προσήλθε να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Πρόσωπο – κλειδί υπέρ της κας Γεροβασίλη θεωρείται όμως και ο Διονύσης Τεμπονέρας που αν και φιλόδοξος έκανε πίσω «για το κοινό καλό» όπως είπε, προσθέτοντας πως «δεν κυνηγάμε οφίτσια. Οι δικές μου ρίζες είναι στέρεες και διαχρονικές, δεν έχουν ανάγκη από επιβεβαίωση. Το δικό μας το εγώ το προσφέρουμε στο εμείς, δεν είμαστε όλοι ίδιοι».