slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές: Μήνυμα του 112 για άμεση εκκένωση της βόρειας Ιτέας – Ζημιές στο ξενοδοχείο στο Κρανίδι

Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ, το 112 της Πολιτικής Προστασίας έστειλε νέο μήνυμα ζητώντας από τους κατοίκους της βόρειας Ιτέας να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς την Κίρρα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι φλόγες βρίσκονται προ των πυλών της Ιτέας.

Λίγο νωρίτερα, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έλαβαν μήνυμα για αποφυγή των μετακινήσεων προς τη βόρεια Ιτέα, λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Αποφύγετε τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας. Δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη».

Η βόρεια πλευρά της Ιτέας είναι το δεύτερο σημείο που αναγκάζεται η ΠΥ να διατάξει την εκκένωση του, καθώς πριν από λίγο εκκενώθηκε το χωριό Σερνικάκι.

Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα. Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές.

Το δεύτερο μέτωπο δείχνει να είναι το πιο απειλητικό. Έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι, απέχει όμως ιδιαίτερα από το χωριό, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος μαζί με εθελοντές και μηχανήματα, προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό, ενώ τα επίγεια και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να το θέσουν σε περιορισμό.

Για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο επιχειρούν 140 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Για την πυρόσβεση από αέρος επιχειρούν 11 Α/Φ και 7 Ε/Π εκ των οποίων τα 2 Ε/Π έχουν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό και 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Εκκένωση ξενοδοχείου στο Κρανίδι της Αργολίδας
Ακόμη μία πυρκαγιά μαίνεται στο Κρανίδι της Αργολίδας, σε δασική έκταση της περιοχής Κορακιά. Κοντά στην περιοχή που έχει τυλιχθεί στις φλόγες βρίσκεται πολυτελές ξενοδοχείο το οποίο έχει εκκενωθεί. Το ξενοδοχείο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ ο κόσμος από το ξενοδοχείο προωθήθηκε στην παραλία του συγκροτήματος και αυτή την ώρα οργανώνεται επιχείρηση για την μεταφορά του.

Επιχειρούν 63 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, 1 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Επιπλέον, έχει ξεσπάσει φωτιά στον Άγιον Όρος , σε δασική έκταση στο Ακρωτήριο Αράπης. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 46 πυροσβέστες, 16 οχήματα, ενώ νωρίτερα συνέδραμε στην κατάσβεση και ελικόπτερο.

Η περιοχή είναι δύσβατη, κοντά στο σημείο όπου είχε ξεσπάσει φωτιά στις 24 Ιουνίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής, δεν απειλούνται μοναστήρια.

Εξάλλου, δεν έχει κατασβεστεί ακόμα η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας (4/7) στο Καμπί της Ζακύνθου, ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στην Ηλεία, κοντά στην Αμαλιάδα.

Πάντως, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, «η εικόνα που παρουσιάζει απόψε η φωτιά στην Ηλεία είναι καλύτερη». Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα ‘καντηλάκια’, στις περιοχές Βάλμη, Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή και Απιδούλα, ώστε να μην υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις».