slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα χνάρια της ΜΙ6 η ΕΥΠ: Το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου για την υπηρεσία πληροφοριών

Ο φάκελος «νέα ΕΥΠ» βρίσκεται στο τραπέζι του Μαξίμου καθώς θέλει να ανοίξει ατζέντα επόμενης μέρας σε ό,τι αφορά δομές και διαδικασίες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Σύμφωνα με «Τα νέα του Σαββατοκύριακου» ως γραμμή άμυνας χαράχτηκε άλλωστε εξαρχής για την υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη η παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη για αστοχίες ολίσθημα της ΕΥΠ συγκεκριμένα μαζί με τη δήλωση βούλησης για κινητοποίηση προκειμένου να διασφαλιστεί η ενίσχυση της θεσμικής θωράκισης που θα αποτρέψει την επανάληψή τους.

Υπό το πρίσμα αυτό οι επιτελείς του Πρωθυπουργού αναζητούν και εκτός συνόρων εφαρμοσμένες δυνατότητες όπως επισημαίνει κυβερνητικός παράγοντας με ενδεικτικό
τον δίαυλο επαφών που άνοιξε η Αθήνα στο Λονδίνο για πιθανές δομικές παρεμβάσεις στην ΕΥΠ α λα ΜΙ6 Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών Προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σκιαγραφήσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΥΠ σε τετραπλή κατεύθυνση μεγαλύτερη λογοδοσία καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών καθαρό πλαίσιο νόμιμων παρακολουθήσεων περισσότερη διαφάνεια χωρίς η κυβέρνηση να έχει επεκταθεί σε περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» οι έξι βασικοί άξονες με βάση όσα συζητιούνται προς το παρόν στα κυβερνητικά παρασκήνια είναι οι εξής:

Η πρώτη δύσκολη εξίσωση
Αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις Το σκεπτικό είναι η αυστηροποίηση των διαδικασιών ενώ ήδη ο Μητσοτάκης μιλάει για θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν όμως και άλλες
ειδικές κατηγορίες πολιτών όπως οι δημοσιογράφοι Η κύρια γραμμή είναι να συμφωνηθούν επιπλέον φίλτρα ως δικλίδες ασφαλείας και λογοδοσίας για την άρση απορρήτου εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Σε συνέχεια των αναζητήσεων στις πρακτικές άλλων χωρών τα ερωτήματα που διατυπώνονται ενδοκυβερνητικά και αναμένεται να παρουσιαστούν και στον πολιτικό διάλογο είναι δύο πρέπει ή όχι να μπορεί να ανοίγει δρόμος νόμιμης παρακολούθησης ενός πολιτικού και επίσης χρειάζεται ή όχι να θεσμοθετηθεί επιπλέον έγκριση ενημέρωση Πρωθυπουργού για μια νόμιμη επισύνδεση πολιτικού προσώπου.

Ο δεύτερος άξονας
Αφορά τους τρόπους οργανωτικής ανασυγκρότησης της ΕΥΠ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες δρομολογείται ουσιαστικά νέο σώμα Αδιάφθορων Αρμόδιες πηγές μιλούν για τη σημασία να υπάρχει μια ειδική μονάδα η οποία θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες ως ένα αξιόπιστο σύστημα ενίσχυσης του εσωτερικού ελέγχου Στη Βρετανία για παράδειγμα αλλά και αλλού όπως στη Γαλλία υπάρχει πολυεπίπεδη παρακολούθηση του τρόπου λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών

Η τρίτη συζήτηση
Αφορά και πάλι τα εσωτερικά της ΕΥΠ σχετικά με την υιοθέτηση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων Στις επιλογές υπάρχουν κατά τις ίδιες πληροφορίες δύο παρεμβάσεις Να συνταχθεί ένας κώδικας δεοντολογίας για τα στελέχη της ΕΥΠ καθώς και να καθοριστεί μια συστηματοποιημένη αντικειμενική διαδικασία στον λεγόμενο κύκλο της πληροφορίας. Για τους μυημένους αυτός ο κύκλος περιλαμβάνει χοντρικά τρία στάδια την υποδοχή των πληροφοριών την επεξεργασία τους και τη διανομή.

Το τέταρτο σημείο
Η επόμενη ημέρα κουμπώνει με την έννοια της αξιολόγησης με πιθανή την υιοθέτηση ειδικού συστήματος αξιολόγησης των στελεχών Προσωπικά ο Μητσοτάκης πάντως δείχνοντας προς την ανάγκη για αλλαγές στα ενδότερα της ΕΥΠ έχει μιλήσει για ενίσχυση μεταξύ άλλων της εξωστρέφειας της υπηρεσίας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Ο πέμπτος άξονας
Το ζήτημα της συνεργασίας είναι ο πέμπτος άξονας που εξετάζεται. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Στόχος όπως μεταφέρουν αρμόδια στελέχη να είναι εφικτή η μέγιστη αξιοποίηση κρίσιμων πληροφοριών της ΕΥΠ. Σε ότι αφορά το ζητούμενο της λογοδοσίας αμέσως μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Ανδρουλάκη αποφασίστηκε ενισχυμένη εποπτεία τόσο από το κοινοβούλιο όσο και από τους εισαγγελείς καθώς με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αφενός επέστρεψε και η δεύτερη υπογραφή εισαγγελέα ως προϋπόθεση τελικής έγκρισης μιας νόμιμης επισύνδεσης αφετέρου αποφασίστηκε για πρώτη φορά να γίνεται ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας Σύμφωνα με πληροφορίες όσο και αν εξετάζονται μοντέλα εξωτερικού δεν προκρίνεται καμία συζήτηση για σπάσιμο της ΕΥΠ σε εσωτερικού και εξωτερικού όπως λειτουργούν άλλες μεγάλες μυστικές υπηρεσίες υπαγόμενες σε υπουργεία Εσωτερικών Εξωτερικών Αμυνας όπως οι μονάδες ΜΙ6 και ΜΙ5 στη Βρετανία και οι αντίστοιχες στη Γαλλία DGSI και DGSE.