Sports, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτοάμυνα στην κοινωνική βία με μαχητικές τέχνες; Η Τεχνική Επιτροπή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γουσού Κουνγκ Φου απαντά

Όπως όλοι έχουμε παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό, βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση άσχημα κοινωνικά φαινόμενα που πολλές φορές η έκβαση τους καταλήγει τραγική. Ο εκφοβισμός, το γνωστό πλέον σαν bullying, η ενδοοικογενειακή βία, οι επιθέσεις βιασμού ακόμα και μέρα μεσημέρι, η παιδική κακοποίηση, οι απόπειρες ληστείας στο δρόμο από ανήλικους, αρχίζουν να παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις στην καθημερινότητα μας. Είναι πολλοί άνθρωποι που αναρωτιούνται εάν η γνώση μιας μαχητικής τέχνης μπορεί να προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας απέναντι σε όλα τα παραπάνω.

Για το λόγο αυτό στο συγκεκριμένο άρθρο φιλοξενούμε την Τεχνική Επιτροπή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γουσού Κουνγκ Φου, ώστε να μας κατατοπίσει γύρω από αυτό το σημαντικό θέμα. Η επιτροπή είναι τριμελής και την αποτελούν ο κ. Μύρωνας Τορνεσάκης, ο κ. Γιάννης Λεονταρής και ο κ. Χρήστος Παπαχρήστος.

Μύρωνας Τορνεσάκης

Γιάννης Λεονταρής

Χρήστος Παπαχρήστος

ΕΡ: Πριν περάσουμε στα συγκεκριμένα ερωτήματα, θα ήθελα να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες για το άθλημα σας. Η Λέξη Γουσού, μπροστά από το γνωστό σε όλους Κουνγκ Φου, τι σημαίνει;

ΑΠ: Το Wushu, το οποίο αναφέρεται επίσης ως kung-fu, είναι ο συλλογικός όρος για τις πρακτικές πολεμικής τέχνης που προήλθαν και αναπτύχθηκαν στην Κίνα, και το wushu είναι η πηγή όλων των ασιατικών πολεμικών πρακτικών. Ο χαρακτήρας «Wu» στο wushu αποτελείται από δύο κινεζικούς χαρακτήρες, το «Zhi» που σημαίνει «σταμάτα» και το «Ge» που είναι ένα αρχαίο πολεμικό όπλο. Με αυτό, η ουσία του χαρακτήρα Wu είναι πράγματι να σταματήσει τη σύγκρουση και να προωθήσει την ειρήνη.

ΕΡ: Εδώ στην Ελλάδα από πότε ξεκίνησε το άθλημα και σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα;

ΑΠ: Η Ελληνική Ομοσπονδία Γουσού Κουνγκ Φου, ιδρύθηκε το 1993 και το 1995 έγινε μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας (IWUF) που είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Είναι επίσης μέλος και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (EWUF). Το 2000 η Ομοσπονδία αναγνωρίστηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ως η μόνη αρμόδια ομοσπονδία για τις κινεζικές πολεμικές τέχνες και το 2002 την ομοσπονδία αναγνώρισε και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Σήμερα η Ομοσπονδία απαριθμεί 152 ενεργά αθλητικά σωματεία από όλη την Ελλάδα και 10.000 αθλητές ενώ διοργανώνει ανελλιπώς από το 1993 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Παίδων, Εφήβων, Νεανίδων, Γυναικών, Ανδρών.

ΕΡ: Ας έρθουμε τώρα στο βασικό θέμα της συνέντευξής μας. Μπορεί κάποιος που εξασκείται στο Γουσού Κουνγκ Φου να το χρησιμοποιήσει για αυτοάμυνα; Να μπορέσει δηλαδή να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να αποφύγει άσχημες καταστάσεις που είτε σωματικά είτε ψυχικά προκαλούν πόνο;

ΑΠ: Πράγματι, ένα από τα κύρια οφέλη που έχει να προσφέρει το Γουσού Κουνγκ Φου είναι η αυτοάμυνα. Το Γουσού Κουνγκ Φου είναι ένα σύστημα που υπάρχει από το 420 μ.Χ. και δημιουργήθηκε κυρίως για αυτοάμυνα και στρατιωτικούς σκοπούς.

Κάνοντας κάποιος εξάσκηση στο Γουσού Κουνγκ Φου. «χτίζει» την εμπιστοσύνη στον εαυτό του για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση. Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του σωματικά, αλλά και ψυχικά.  Αυτή η αυτοπεποίθηση είναι που τον καθιστά ικανό να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε περίπτωση ανάγκης. Το αθλητικό wushu κατηγοριοποιείται σε δύο κύριες κατηγορίες, δηλαδή το Taolu (Αγωνιστικές Ρουτίνες Σκιαμαχίας) και το Sanda (Μαχητικοί αγώνες σε ρινγκ). Και οι δύο κατηγορίες προσφέρουν δύναμη και τεχνικές αυτοάμυνας οι οποίες είναι αποτελεσματικές σε απειλές όταν αυτές, και προσοχή σ΄ αυτό, προέρχονται από άτομα που δεν είναι στο ίδιο ή ανώτερο επίπεδο γνώσης μαχητικής τέχνης με τον αμυνόμενο. Επίσης δεν διαθέτουν όπλο πολύ ισχυρότερο από αυτό που διαθέτει ο αμυνόμενος. Παράδειγμα, η επίθεση με κάποιο ξύλο μπορεί αν αντιμετωπιστεί από έναν έμπειρο αθλητή ακόμα και όταν είναι άοπλος. Αλλά σε επίθεση με πυροβόλο όπλο η αντιμετώπιση είναι σχεδόν αδύνατη. Κάθε περίπτωση απειλής έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Για αυτό πέρα από την μαχητική ικανότητα, θα πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία, οξυδέρκεια για σωστή εκτίμηση και προνοητικότητα. Το ένστικτο ενός αθλητή του Κουνγκ Φου έχει «δουλευτεί» και τον κρατάει σε εγρήγορση. Θα είναι υποψιασμένος  και έτοιμος όταν αντιληφθεί κάποιες κινήσεις και κυρίως θα φροντίσει να αποφύγει το να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα. Για παράδειγμα όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία απέναντι στις γυναίκες, μια γυναίκα που θα διδαχτεί από παιδί την φιλοσοφία και την τέχνη του Κουνγκ Φου, δεν θα επιτρέψει να φτάσει η κατάσταση στο να δεχτεί επίθεση. Εξαιτίας της προσωπικότητας της, θα το έχει διευθετήσει πολύ νωρίτερα. Από την πρώτη φορά. Η εκπαίδευση της και η αυτοεκτίμηση της δεν θα της επιτρέψει να είναι «θύμα».

ΕΡ: Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι οι μαχητικές τέχνες αυξάνουν την επιθετικότητα στα παιδιά. Εσείς τι πιστεύετε πάνω σ’ αυτό το θέμα και ποια θεωρείτε ότι είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει κάποιος να μαθαίνει Κουνγκ Φου;

ΑΠ: Κατά τη γνώμη μας το Γουσού Κουνγκ Φου είναι ιδανικό άθλημα και για τα παιδιά. Έχουμε παιδάκια που ξεκινούν να μαθαίνουν το Κουνγκ Φου από τα πέντε τους. Η ηλικία του δημοτικού είναι η πλέον κατάλληλη για να ξεκινήσει ένα παιδί. Τα παιδιά είναι μία ομάδα που εστιάζουμε ιδιαίτερα και με πολύ καλά αποτελέσματα.

Μέσα από την εξάσκησή με τις έντονες κινήσεις του σώματος κάθε παιδί θα χτίσει μυς, γερά οστά και υγιή καρδιά. Δυστυχώς, πολλά παιδιά περνούν πολύ χρόνο καθισμένα ή αδρανή, αλλά μέσω του Γουσού Κουνγκ Φου θα λάβουν την άσκηση που απαιτείται για υγιή σώματα.

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το άθλημα μας να αλληλοεπιδρούν, να συνεργάζονται με άλλους συναθλητές και να προσδοκούν θετικά ομαδικά αποτελέσματα. Σημαντικό είναι ότι μαθαίνουν να ανταγωνίζονται μέσα από κανόνες και δικαιοσύνη. Τα παιδιά, με την καθοδήγηση του προπονητή αναπτύσσουν την δεξιότητα της υπομονής, της εστίασης στο στόχο, της ηρεμίας, της αυτοπεποίθησης. Μαθαίνουν να διαχειρίζονται τη νίκη και την ήττα. Όλες αυτές οι ικανότητες αποτελούν μια σημαντική προετοιμασία για την ίδια την ενήλικη ζωή και απαλείφουν  οποιαδήποτε βίαια συναισθήματα ή συμπεριφορές.

Επίσης μαθαίνουν να κρίνουν δίκαια και αν χρειαστεί  είναι έτοιμα για την αντιμετώπιση κάθε εκφοβισμού́, κυρίως του σχολικού́, αυτό́ που ονομάζουμε μπούλινγκ. Επίσης σημαντικό είναι ότι τα ίδια δεν εξασκούν εκφοβισμό σε άλλους αλλά έχοντας την σωστή νοοτροπία που θέλουμε να τους δημιουργήσουμε, τις περισσότερες φορές προστατεύουν τους αδύναμους και υπερασπίζονται το δίκαιο.

ΕΡ: Άρα όπως μας τα λέτε, η απόκτηση δεξιοτήτων δύναμης δεν σημαίνει απαραίτητα βία;

ΑΠ: Ακριβώς το αντίθετο. Αλλά αυτή δύναμη πρέπει να αποκτηθεί από μικρή ηλικία, σταδιακά και με έλεγχο, συμπορευόμενη με πειθαρχία, αξίες και ηθική. Σε μεγαλύτερες ηλικίες 30,40 και πάνω η διαμόρφωση του χαρακτήρα είναι πιο δύσκολη. Τα φαινόμενα κοινωνικής βίας θα μειωθούν σημαντικά εάν «χτίσουμε» παιδιά με προσωπικότητα, αυτοπεποίθηση και αρχές. Αυτόν το ίδιο κώδικα θα ακολουθήσουν και ενήλικοι. Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους μεγάλους στόχους του αθλήματος μας και της ομοσπονδίας.

ΕΡ: Επομένως προσδίδετε στο άθλημα σας και μια κοινωνική αξία. Έτσι είναι;

ΑΠ: Έτσι είναι. Υπάρχει μια προσπάθεια για μεγαλύτερη συμμετοχή σε όλα τα κοινωνικά θέματα. Η Ομοσπονδία συνεργάζεται με τον Σύλλογο για την στήριξη αναπήρων παίδων από τροχαία ατυχήματα. Συμμετέχει σε δενδροφυτεύσεις, αιμοδοσίες και προσφορές αγαθών σε ιδρύματα. Και βέβαια είναι και αυτός ένας τρόπος ανάπτυξης της κοινωνικής ευαισθησίας στους αθλητές μας. Επίσης η ομοσπονδία έχει  θεσπίσει κατηγορία αθλητών ΑμεΑ, δημιουργώντας ειδικό κλάδο άθλησης, το ParaWushu, οι οποίοι αθλητές συμμετέχουν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Μια τελευταία φράση. Πιστεύουμε στο χώρο μας, στο άθλημα μας και στην αποστολή μας. Ονειρευόμαστε και δουλεύουμε για ανθρώπους υγιείς, δυνατούς, ταπεινούς και δημιουργικούς. Είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και θέλουμε να την κάνουμε καλύτερη. Ξεκινώντας πρώτα από τους εαυτούς μας.