Sports

Η πιο θλιμμένη χώρα και ο πιο θλιμμένος παίκτης του κόσμου

48461532

Είναι ο τίτλος της Washington post, η οποία δημοσιεύσει αμέτρητες φωτογραφίες μελαγχολίας των Αργεντίνων και του Μέσι. 41 εκατομμύρια και ένας θλιμμένος Αργεντινός. Είχε ονειρευτεί αμέτρητες φορές το χρυσό τρόπαιο να λάμπει στα χέρια του. Τα πλήθη των οπαδών. Η φωτεινή λάμψη της σκηνής. Το λαμπερό τρόπαιο άστραφταν στα χέρια του. Αλλά ήταν λάθος τρόπαιο. Ήταν λάθος στιγμή. Και όπως ο Μέσι, το μεγαλύτερο αστέρι του ποδοσφαίρου στον κόσμο, δέχθηκε την Χρυσή Μπάλα ως ο καλύτερος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014, το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν μορφασμό. Κοίταξε το βραβείο, σχεδόν, με αηδία. Είναι ο καλύτερος αλλά δεν είναι παγκόσμιος πρωταθλητής.

messi_1407

«Ήθελα απλώς να κερδίσω το Παγκόσμιο Κύπελλο», δήλωσε ο Μέσι, η ομάδα του οποίου είχε μόλις χάσει 0-1 στη Γερμανία. «Αυτό το βραβείο σημαίνει τίποτα για μένα τώρα.»

Το Παγκόσμιο Κύπελλο σημαίνει πολλά πράγματα για πολλούς. Αλλά για το έθνος της Αργεντινής, η οποία γνώρισε ταραχές το βράδυ της Κυριακής, και για τον Μέσι, ο οποίος συγκρίνεται καθημερινά με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, σημαίνει πια μόνο απογοήτευση!

14864153

Είναι αδύνατο να διαχωρίσεις την πολιτική από το ποδόσφαιρο, αναφέρει το δημοσίευμα. Και είναι λίγες οι χώρες που χρειάζονται μια μεγάλη, μια σπουδαία νίκη, τόσο όσο η Αργεντινή. Η αξία του πέσο της Αργεντινής κατέρρευσε νωρίτερα φέτος, χάνοντας το 20 τοις εκατό της αξίας του, και οι αναλυτές φοβούνταν πως η χώρα μπορεί να πέσει σε μια νέα οικονομική κατάρρευση.

Με την οικονομία της στο τρεμάμενο έδαφος, η  Αργεντινή μετατρέπει το ποδόσφαιρο  σε εθνικό σπορ και αποκτά μια σχέση αγάπης και μίσους με τον Μέσι.

Το μεγαλείο του Μέσι δεν αμφισβητείται! Σκόραρε 91 γκολ σε 69 παιχνίδια το 2012. Η FIFA τον έχει αναδείξει σε καλύτερο παίκτη του κόσμου, τα τέσσερα από τα πέντε τελευταία χρόνια. Συνδυάζει την ταχύτητα με την διαίσθηση, το πείσμα με την φινέτσα. Για κάποιους συμπατριώτες του όμως ο Μέσι δεν ήταν ποτέ αρκετά πατριώτης. Δεν αισθάνθηκε ποτέ την φανέλα της χώρας του. Δεν πέτυχε ποτέ το θαύμα του Μαραντόνα μοιράζοντας βροντές ενθουσιασμού στους θλιμμένους Αργεντινούς.

Ο Μέσι γεννήθηκε στην πόλη  Ροζάριο, που γέννησε και τον Τσε Γκεβάρα, περίπου 180 χλμ βορειοδυτικά του Μπουένος Άιρες. Ο πατέρας του δούλευε σε ένα εργοστάσιο χάλυβα. Ως παιδί ήταν προικισμένος ποδοσφαιρικά, αλλά άρρωστος. Διαγνωσθεί με ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης και οι ενέσεις που έπρεπε να κάνει καθημερινά κόστιζαν 900 δολάρια μηνιαίως, ποσό που δεν είχε πρόθεση καμία τοπική ομάδα, να καταβάλει. Έτσι, στις 14 Δεκεμβρίου, 2000, όταν ο Μέσι ήταν 13 ετών, συναντήθηκε με έναν υπάλληλο της Barcelona και υπέγραψε μαζί του σε… χαρτοπετσέτα.

59.+Lionel+Messi+sits+on+the+pitch+after+losing+the+final+against+Germany+at+the+Estádio+Maracanã+in+Rio+de+Janeiro.+Reuters

286415325

Σε ένα αφιέρωμα των New York Times, ο αρθρογράφος έγραψε πως πολλοί συμπατριώτες του Μέσι θεωρούν πως έφυγε πολύ μικρός από την Αργεντινή. Δεν τραγούδησε αρκετά τον εθνικό ύμνο και δεν ένιωσε ποτέ αρκετά την φανέλα.

Ο Μέσι, ωστόσο, δεν αποτίναξε την εθνικότητά του. Θα μπορούσε, έχοντας διπλή υπηκοότητα, να παίξει για την ομάδα της Ισπανίας. Αλλά δεν το έκανε. Επέλεξε την Αργεντινή. Το στυλ του παιχνιδιού ήταν Αργεντινής, είπε, όχι ισπανικά. «Παρά το γεγονός ότι έχω μεγαλώσει [στην Ισπανία] και έμαθα πολλά στην Ισπανία, ποτέ δεν άλλαξα τον τρόπο που παίζω», είπε κάποτε.

Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν η ευκαιρία του Μέσι – όχι μόνο για να αποδείξει ότι έχει Αργεντίνικη ψυχή αλλά να ξεπεράσει τον Μαραντόνα. Για το μεγαλύτερο μέρος του τουρνουά, φαινόταν σαν να μπορούσε να επιτύχει και τα δύο.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό. Με την Γερμανία να προηγείται και τον χρόνο να τελειώνει ο Μέσι είχε άλλη μια ευκαιρία αλλά η μπάλα αναπήδησε έξω από το οπτικό πεδίο τη κάμερας και πήρε μαζί της τα χαμόγελα και τις ελπίδες μια χώρας κι ενός πάικτη!

54165165