ΣΥΡΙΖΑ

Μετρούν τους «121» στον ΣΥΡΙΖΑ. Σβήνουν και ξαναγράφουν τις λίστες με τα «ΝΑΙ» και τα «ΟΧΙ»

tsipras

Σαββατοκύριακο συσκέψεων υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου. Με την επιστροφή του από την Σερβία σήμερα, μαζί με τους στενούς του συνεργάτες θα βάλουν στο τραπέζι όλα τα νέα δεδομένα μετά την πρόταση των «8», ενώ την Κυριακή το «μενού» θα περιλαμβάνει την μάχη του προϋπολογισμού και τη βραδινή ομιλία στη Βουλή.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των τριών βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, πως η πρόταση που έγινε απευθύνεται πάνω από όλα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι αν ένας από τους δυο δεν την κάνει αποδεκτή δεν υφίσταται, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως οι υπογράφοντες, απλώς θέλουν να θολώσουν το τοπίο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν τίποτα και ήδη αρχίζουν να μετρούν μόνο τους υπόλοιπους επτά βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Η Ασημίνα Ξηροτύρη μιλώντας «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» ζήτησε άμεσα τη σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Η βουλευτής καλεί να παρθούν αποφάσεις για την εμπλοκή των 3 βουλευτών στην πρωτοβουλία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή, καθώς αυτή η κίνηση είναι αντίθετη με τις συνεδριακές αποφάσεις του Οκτωβρίου.

Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα εξακολουθούν να πιστεύουν πως οι «180» για την κυβέρνηση δεν είναι εφικτός στόχος. Οι λίστες με τα «ΝΑΙ» και τα «ΟΧΙ», σβήνονται και ξαναγράφονται, γιατί μπορεί η στάση της Κατερίνας Μάρκου να μην αποτέλεσε έκπληξη, όμως ο Μίμης Ανδρουλάκης που μέχρι τώρα ήταν ο άγνωστος Χ άφησε να εννοηθεί, με την αινιγματική του δήλωση, πως μπορεί να βρεθεί στην «απέναντι» πλευρά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για 8 «πρόθυμους» που με το κείμενό τους δίνουν άλλοθι στην παράταση του μνημονίου. Απόδειξη, υποστηρίζουν, ότι αυτή η κίνηση ήταν σε συνεννόηση με κέντρα της κυβέρνησης αποτελεί η στήριξη που παρείχαν αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές από το βήμα της Βουλής. «Δεν ξύπνησαν ένα πρωί ξαφνικά και άρχισαν να συγκεντρώνουν υπογραφές», τόνιζε με νόημα κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πλήρως εναρμονισμένη με την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η ανακοίνωση που έβγαλαν από κοινού ο Οδυσσέας Βουδούρης με τον Θεόδωρο Παραστατίδη χαρακτηρίζοντας τη θέση των «8» απατηλή. Ζητούν «μια συναινετική πρόταση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο θα εκλέξει η επόμενη Βουλή, μετά από τις εθνικές εκλογές που θα συμφωνηθεί να γίνουν το γρηγορότερο».

Όσον αφορά το σχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης το οποίο προκρίνεται, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ και οι πληροφορίες από το news247.gr,  στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως λειτουργεί ως αντιπερισπασμός της κυβέρνησης, καθώς το μείζον αυτή τη στιγμή είναι τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας, του μνημονίου και της στρατηγικής εξόδου από την κρίση.

Το διήμερο για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει μόνο τη «μάχη» της Βουλής, καθώς πολλά στηρίζουν οι επιτελείς της Κουμουνδούρου από τη συμμετοχή του κόσμου στα συλλαλητήρια. Με το διπλό κάλεσμα για τα 6 χρόνια από το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και τη συγκέντρωση που κάνουν τα συνδικάτα την Κυριακή, επιχειρούν να προκαλέσουν μια κινηματική αφύπνιση. Ένα ακόμα μοχλό πίεσης προς το Μέγαρο Μαξίμου για την άμεση προσφυγή στις κάλπες.