ΣΥΡΙΖΑ

Προεκλογική η συνέντευξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: «ΠτΔ θα εκλέξει η επόμενη βουλή» – «Ζητάμε εκλογές Χθες» – «Ποια είναι η Μαφία που κυβερνά τον τόπο;» – «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ζούγκλα»

«Ναι θα πάμε ξανά σε εκλογές αν δεν βρούμε συμμάχους», είπε ο Τσίπρας και πρόσθεσε: «Συν-κυβέρνηση με Σαμαρά και Βενιζέλο δεν θα κάνουμε.»

H-SUNENTEYXH-TOU-ALEXH-TSIPRA-STH-DETH

«Εκλογές χθες», ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τη Θεσσαλονίκη, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της κυβέρνησης περί «παροχολογίας» και πραγματοποιώντας παράλληλα διαπραγματευτικό άνοιγμα στους δανειστές.

 

Αναλυτικά είπε, μεταξύ άλλων, απαντώντας στους δημοσιογράφους ο Αλέξης Τσίπρας: 

– Επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ζητάμε εκλογές Χθες».

– Στις πρώτες προτεραιότητες μας είναι ο επανασχεδιασμός της ΕΡΤ και θα συμπεριλάβουμε, όπως είπε, τους εργαζόμενους που ακόμη αγωνίζονται. «Όταν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρχει δημόσια τηλεόραση που θα ελέγχεται από την κυβέρνηση», τόνισε.

– Μιλώντας για τις παροχές που ανακοίνωσε χθες, είπε: «Ποιες παροχές. Δεν μιλάμε για παροχές. Παροχές είναι να βγούμε από την κρίση. Έχουμε άλλη λογική. Επίσης είναι παράνοια οι φόροι που επιβάλλουν. Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει. Αυτό μου λένε οι πολίτες στο δρόμο. Είναι προσβλητικό ενώ ο κόσμος υποφέρει κάποιοι να μιλούν για παροχές. Είναι παροχή το πρόγραμμα σίτισης ή για παροχή δωρεάν ρεύματος;».

– Για τον δανεισμό είπε ότι δεν είναι λύση: «Έχουμε συσσωρεύσει δάνεια το ένα πάνω στο άλλο. Χρειάζεται ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο. Έχουμε πρόγραμμα.»

– Για τις παροχές που ανακοίνωσε χθες υποστήριξε ότι: «Όταν δώσουμε πίσω τον κατώτατο μισθό, τα λεφτά αυτά δεν θα αποταμιευθούν», και συνέχισε, «Θα δωθούν στην οικονομία. Θα τονωθεί η ζήτηση. Θα τονωθούν οι επιχειρήσεις και το κράτος θα εισπράξει από το ΦΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

– Για τον ΕΝΦΙΑ είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας τους: «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ζούγκλα».

– Υποστήριξε ότι δεν έχουμε μόνο οικονομική κρίση αλλά και θεσμική κρίση και αξιοπιστίας.

– Θα στηρίξει και την περιφέρεια και θα κάνει γνωστό ότι ο πολίτης έχει την εμπιστοσύνη και την ευθύνη για τον Δήμαρχο που εκλέγει, είπε ο Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Θελουμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στους αιρετούς και στους πολίτες». Όλα αυτά όπως τόνισε βρίσκονται σε διαδικασία διαλόγου. Θα πραγματοποιηθούν 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις. Θα ακούσουμε τις τοπικές κοινωνίες καθώς πιστεύουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

– Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις δηλώσεις Σαμαρά δήλωσε ο Σαμαράς: «Εγώ δεν πρόκειται να ασχοληθώ ούτε να σχολιάσω τις δηλώσεις Σαμαρά. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει αλλα τι κάνει».

– Με αφορμή τις δηλώσεις [ Λαγκάρντ: Δέχτηκα απειλές για τη ζωή μου όταν μίλησα για φοροδιαφυγή στην Ελλάδα], εξέφρασε την απορία ο Τσίπρας: «Είπα και χθες πως η δήλωσή της είναι συγκλονιστική. Ποιά είναι αυτή μαφία που κυβερνά τη χώρα που απειλεί διεθνείς αξιωματούχους. Το 2012 δέχτηκα κι εγώ παρόμοιες απειλές όταν μου είπαν «έλα να μας βρεις να μας φορολογήσεις». Και πρότεινε: «»Να γίνει μητρώο των offshore εταιρειών. Και αφού προχωρήσουμε για να ελέγξουμε όλα αυτά να προχωρήσουμε στην άμεση εκταμίευση πόρων. Αν αρνηθούν να πληρώσουν δεν θα μπορούν να έχουν περιουσία σε ελληνική γη.»

– Για την εκλογή ΠτΔ είπε: «Δεν έχει να κάνει για εμάς τόσο με το πρόσωπο. Έχει να κάνει με το μείζον. Έχει να κάνει με τη συνέχεια η μη μιας κυβέρνησης. Ο νέος Πρόεδρος θα εκλεγεί από την επόμενη βουλή.» Και είπε για τον Σαμαρά: «Ο κ. Σαμαράς θέλει να κρατηθεί γατζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας για να συνεχίσει την καταστροφική πολιτική του. Δεν τον ενδιαφέρει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας.» Πραγματοποίησε μάλιστα και έμμεσο άνοιγμα προς τους δανειστές, σχολιάζοντας πως θα πρέπει να επιλέξουν αν θα διαπραγματευτούν με μία κυβέρνηση που έχει «ορίζοντα ζωής ως το Μάρτιο» λόγω της προεδρικής εκλογής, ή με μία κυβέρνηση «που θα αντιπροσωπεύει τη βούληση του ελληνικού λαού».

– Για το ασφαλιστικό είπε:  «Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και ενδεχομένως είναι η συζήτηση γύρω από μια νέα μεγάλη κρίση μετά την κρίση του δημοσίου χρέους. Οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι πριν το μνημόνιο είχε εντοπισθεί το πρόβλημα. Και θα έρθει νωρίτερα από το 2020. Εμείς δεν αιθεροβατούμε. Θα βρούμε την δυνατότητα να υπάρξει εισροή εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων και έτσι να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία. Σας ομολογώ ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος για το θέμα αυτό. Σε τι κοινωνία θέλουμε να ζούμε; Σε μια κοινωνία ζούγκλα; Εκεί που οι απόμαχοι της ζωής αν δεν έχουν περίθαλψη να πετιούνται στον δρόμο;»

– Για την επίσκεψη του στο Άγιο Όρος: «Δεν βρέθηκα στο Άγιο Όρος για να κοροϊδέψω κανέναν. Η σχέση μας με την εκκλησία είναι ειλικρινείς και μπορεί να μας οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα και να επιτελέσει το σημαντικότατο κοινωνικό ρόλο που έχει.»

–  Μιλώντας για τα εθνικά θέματα: «Υπάρχουν θεσμοί γι αυτό τον λόγο. Και αυτοί οι θεσμοί δεν λειτουργούν με ευθύνη της κυβέρνησης, όχι της αντιπολίτευσης.» Και συνέχισε: «Κρίσιμα ζητήματα τα διαχειρίζονται χωρίς να ενημερώνεται το ελληνικό κοινοβούλιο. Ποια ήταν η ενημέρωση για την στάση της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Για τις κυρώσεις στην Ρωσία; Προφανώς είμαστε μια δύναμη που θέλουμε τον διάλογο και την συνεννόηση σε θέματα όπως η εξωτερική πολιτική. Την ευθύνη την έχει ο Βενιζέλου. Εξήγγειλε βομβαρδισμούς πριν τους εξαγγείλει ο Ομπάμα! Τα θέματα είναι κρίσιμα στο ερώτημα σας απαντώ ότι είμαστε ανοικτοί στην συνεννόηση.»

– Δεν θα έχουμε έσοδα αν δεν φορολογείτε το κέρδος και ο πλούτος και μην φορολογούνται τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, τόνισε ο Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αυτό απασχολεί, συζητά η Ευρώπη.

– Προσπέρασε την ερώτηση για τις δηλώσεις Βούλτεψη: «Δεν έχω τίποτα να πω για την ανακοίνωση της Βούλτεψη»

– Το διαπραγματευτικό σχέδιο για το ελληνικό χρέος σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα: «Εμείς θα πάμε σε μια διαπραγμάτευση για να γίνει κοινωνικά βιώσιμο το χρέος. Αυτό είναι και το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Αυτά είναι και τα δικά μας όπλα. Αυτό είναι το θέμα και δεν αφορά μόνο εμάς. Θα πετύχουμε πολλά περισσότερα από όσα κάποιοι νομίζουν. Θέλουμε την στήριξη του λαού μας. Με 26% ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα καταφέρει.»

– Οι πολίτες θα πλήρωναν φόρους αν ήταν ένας φόρος που μπορούν να πληρώσουν και αυτός ο φόρος να πήγαινε κάπου, να είναι ανταποδοτικός, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας έχει φιλότιμο είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης είπε για τις επιχειρήσεις: «Εμείς χθες παρουσιάσαμε μια σειρά από ρυθμίσεις που μπορεί να δώσουν πνοή και προοπτική στις επιχειρήσεις μια δυνατότητα ανάσας και επιβίωσης. Βεβαιώνονται χρήση και πρόστιμα και κυρώσεις για ένα χρέος αμφίβολο και πλασματικό κυρώσεις 8 φορές πάνω και οι επιχειρήσεις κλείνουν. Γι αυτό εμείς είπαμε ότι από αυτά τα 68 δισ. εμείς τα 20 θα θεωρήσουμε ως αληθινά.»

Ενώ τόνισε ότι: «Θα ακυρώσω ιδιωτικοποιήσεις»

– Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, είπε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας.

– «Δεν είναι στις προθέσεις μας να βγούμε από το ΝΑΤΟ. Ούτε ο Παπανδρέου την έβγαλε. Ο Καραμανλής την έβγαλε», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπλήρωσε επίσης ότι σε μια τέτοια περίοδο καλό είναι να μην παίζουμε επικοινωνιακά παιχνίδια.

– Πως έχει σχεδιάσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Τσίπρας: «Πρέπει να έχουμε ένα ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό το σχήμα θα είναι τέτοιο που να μπορεί να ανταποκριθεί. Το έκτρωμα των 55 υπουργών θα τελειώσει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων ως εκ τούτου εκπλήξεις θα υπάρχουν.» Επίσης πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές θα επιδιώξουμε συνεργασίες αλλά όχι με αυτούς που μας έφεραν εδώ. Συν-κυβέρνηση με Σαμαρά και Βενιζέλο δεν θα κάνουμε. Αν δεν βρούμε συμμάχους θα πάμε σε επόμενη εκλογική αναμέτρηση, τόνισε.

– Για αυξήσεις που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα επιδιώκει Ευρώπη και τροικα είπε: «Θέλω να σας θυμίσω κάτι: αύξηση του κατώτατου μισθού έγινε στην Γερμανία. Δεν τους απείλησε κανείς ότι θα βγουν από το ευρώ. Αυτές οι ιδεοληψίες ξεπερνιούνται. Ποιος θα βγάλει την χώρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο; Επειδή ο κ. Σαμαράς είναι πίσω από την Μέρκελ; Βγαίνουν ένας ένας θεσμικοί παράγοντες και παραδέχονται ότι στην Ελλάδα έγινε λάθος.»

– Στις δηλώσεις του για τους πτυχιούχους που φεύγουν από την Ελλάδα υποστήριξε μεταξύ άλλων: ‘Να επενδύσουμε ως χώρα στην τεχνολογία την εκπαίδευση στη καινοτομία, χρειάζονται δράσεις. Να ενισχυθεί το ποσοστό του προϋπολογισμού που πηγαίνει εκεί. Να ενισχυθούν τα δημόσια πανεπιστήμια. Χρειάζεται η επιστροφή στην ανάπτυξη να είναι συνδεδεμένη με νέες θέσεις εργασία.»

-Επίσης για τη μετανάστευση τόνισε ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτή η πολιτική κλειστών συνόρων είναι πολιτική αδιέξοδη και οδηγεί την Ευρώπη σε ανθρωπιστική κρίση. Αναφέρθηκε επίσης