ΥΓΕΙΑ

Ανησυχία για τους εμβολιασμούς βρεφών και νηπίων

Με φόντο την αναστάτωση που προκάλεσε ο πρόσφατος θάνατος βρέφους από κοκκύτη, ένα κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε πεντάχρονο κοριτσάκι έρχεται να αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τον εμβολιασμό βρεφών και νηπίων στη χώρα μας, καθώς και τους φόβους για δυνητικό ξέσπασμα επιδημίας σοβαρών ή και δυνητικώς θανατηφόρων αλλά προλαμβανόμενων νόσων.

Ο ρόλος του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού

Τα εμβόλια που συνιστάται να πραγματοποιούνται σε παιδιά και ενήλικες προτείνονται στην ιατρική κοινότητα από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (Ε.Π.Ε.). το οποίο καταρτίζει η  Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών,  ενώ όσα εμβόλια περιέχονται στο Ε.Π.Ε.  αποζημιώνονται 100% από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, το Ε.Π.Ε. θεωρείται από τα πιο πλήρη και προηγμένα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού στην Ευρώπη και διεθνώς, καθώς καλύπτει σχεδόν το πλήρες φάσμα των σοβαρών και προλαμβανόμενων νόσων. 

Αρνητική επίδραση της κρίσης και του αντι-εμβολιαστικού κινήματος

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρά το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην Ελλάδα διατηρείται σε ικανοποιητικά υψηλά επίπεδα, η εξαιρετική δουλειά που έχει επιτευχθεί σε επίπεδο προγραμματισμού από το Ε.Π.Ε. έχει αποδυναμωθεί από την ίδια την οικονομική κρίση, λόγω του κύματος απασφαλίσεων που επέφερε και της δραματικής μείωσης της ασφαλιστικής κάλυψης, η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση της εμφάνισης νοσημάτων, που είχαν «ξεχαστεί» και αναζωπύρωση άλλων (φυματίωση, μηνιγγιτιδοκοκκιαιμίες, πνευμονοκοκκικές λοιμώξεις του αναπνευστικού, κ.α.). Παράλληλα,  επιχειρείται συστηματικά να αποδομηθεί από το λεγόμενο αντι-εμβολιαστικό κίνημα, το οποίο αν και περιορισμένης απήχησης και δυναμικής έχει κατορθώσει να κερδίσει την προσοχή μερίδας του κόσμου ενάντια στις συστάσεις παιδιάτρων, προς όφελος εναλλακτικών μεθόδων πρόληψης που διαφημίζουν όσοι διακινούν αντι-εμβολιαστικούς ισχυρισμούς.

 

Η απειλή της μηνιγγίτιδας Β

Την ίδια ώρα, το ίδιο το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού περιέχει ακόμη ορισμένα κενά, όπως στην περίπτωση της μηνιγγίτιδας Β, λόγω του γεγονότος ότι μέχρι πριν περίπου δύο χρόνια δεν υπήρχε το σχετικό εμβόλιο. Τα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β, ωστόσο, αναμένεται να αυξηθούν τα κατά 60% μέχρι το 2020 και η θνητότητα κατά 40%, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, αν δεν υπάρξει πρόληψη.  Οι ίδιοι οι παιδίατροι (9 στους 10), σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, συστήνουν στους γονείς τον εμβολιασμό των παιδιών τους έναντι της μηνιγγίτιδας Β, ενώ τα 2/3 των παιδιάτρων αναγνωρίζουν τη μηνιγγίτιδα Β ως μία νόσο υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, καθώς αφήνει σοβαρές μόνιμες βλάβες όταν δεν οδηγεί στον θάνατο. Ωστόσο, σε συνδυασμό με τη δράση του αντι-εμβολιαστικού κινήματος και τις επιπτώσεις της κρίσης στο ιδιωτικό εισόδημα που δρα απαγορευτικά για τους οικονομικά ασθενέστερους γονείς, η μηνιγγίτιδα Β ίσως αποτελέσει νόσο με όλο και περισσότερα κρούσματα στις παιδικές ηλικίες στο άμεσο μέλλον.