Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια για ασθενείς με μυοσκελετικές και ρευματικές παθήσεις

Ασφαλή είναι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού για τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με μυοσκελετικές και ρευματικές παθήσεις, χωρίς να προκαλούν παρενέργειες, καθησυχάζει η μεγάλη διεθνής μελέτη COVAX της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ενώσεων για τη Ρευματολογία (EULAR).

Σύμφωνα με τη μελέτη, ρευματολόγοι από όλη την Ευρώπη κλήθηκαν να καταγράψουν όσο γίνεται περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων με ρευματικές παθήσεις, οι οποίοι έκαναν εμβόλια κατά του κορονοϊού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτό τους επιφέρει κάποια αναζωπύρωση της πάθησης ή άλλες παρενέργειες. Οι ασθενείς αυτοί είχαν αποκλειστεί από τις αρχικές κλινικές δοκιμές των εμβολίων.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για 5.121 άτομα από 30 χώρες με διαφορετικές φλεγμονώδεις/αυτοάνοσες ή μη φλεγμονώδεις παθήσεις (ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση κ.α.), τα οποία είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Το ένα τρίτο περίπου των ασθενών έπαιρναν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (γλυκορτικοειδή, μυκοφαινολάτη, αζαθειοπρίνη κ.α.), ενώ οι υπόλοιποι αντιρευματικά φάρμακα.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον δρ Πέδρο Ματσάδο του Κέντρου Ρευματολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ρευματολογίας «Annals of the Rheumatics Diseases», έδειξε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με φλεγμονώδεις ρευματικές ή μυοσκελετικές παθήσεις ανέχονται καλά τα εμβόλια Covid-19 και δεν εμφανίζουν διαφορά στο προφίλ ασφαλείας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό ή με τους ασθενείς που έχουν μη φλεγμονώδεις ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις. Οι συνηθέστερες παρενέργειες είναι σύντομης διάρκειας αντιδράσεις στην ένεση.

Μόνο το 4,4% των εμβολιασθέντων εμφάνισε κάποια αναζωπύρωση της νόσου του μετά τον εμβολιασμό και από αυτές τις περιπτώσεις μόνο το 0,6% (έξι στις χίλιες) θεωρήθηκαν σοβαρές. Το 98,5% μπορούσαν να συνεχίσουν κανονικά τη φαρμακευτική θεραπεία τους χωρίς καμία αλλαγή μετά το εμβόλιο, ενώ μόνο το 1,5% χρειάστηκαν κάποια αλλαγή. Επίσης η μελέτη βρήκε χαμηλό ποσοστό μολύνσεων από κορονοϊό στους ανθρώπους με ρευματικές-μευοσκελετικές παθήσεις μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους.