ΥΓΕΙΑ

Άσθμα και αλλεργίες συνδέονται με ψυχιατρικές διαταραχές

Οι ασθενείς με άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψυχιατρικών διαταραχών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychiatry. Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τις αλλεργίες με ορισμένες ψυχιατρικές ή συναισθηματικές διαταραχές, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που βρίσκει  σύνδεση μεταξύ των κοινών αλλεργιών και του συνολικού κινδύνου εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για το πώς οι γιατροί φροντίζουν και παρακολουθούν του ασθενείς με αλλεργικές παθήσεις.

Το βρογχικό άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα και η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών αλλεργικών παθήσεων και αποκαλούνται ορισμένες φορές “τα τρία Α”. Ο Nian-Sheng Tzeng, από το Γενικό Νοσοκομείο Tri-Service της Ταϊβάν, κύριος συγγραφέας της μελέτης, διαπίστωσε κάτι αναπάντεχο σε αυτούς τους ασθενείς. “Ως κλινικός γιατρός, παρατήρησα ότι ορισμένοι ασθενείς με τα “τρία Α” φαίνεται να υποφέρουν συναισθηματικά», είπε ο Tzeng. “Ως εκ τούτου, ήθελα να διευκρινίσω εάν αυτές οι αλλεργικές ασθένειες συνδέονται με ψυχιατρικές διαταραχές”.

Όταν ο Tzeng και οι συνάδελφοί τους έψαξαν τη βιβλιογραφία, διαπίστωσαν ότι προηγούμενες μελέτες είχαν αναφέρει συνδέσεις μεταξύ αλλεργικών ασθενειών και συγκεκριμένων ψυχιατρικών διαταραχών ή συναισθηματικών προβλημάτων. Για παράδειγμα, μια μελέτη στη Δανία διαπίστωσε ότι  παιδιά με αλλεργικές παθήσεις είχαν περισσότερα συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα.

Ωστόσο, δεν υποστήριζαν όλες οι προηγούμενες έρευνες αυτή τη σχέση, με μία μελέτη στην Ταϊβάν που υποδηλώνει ότι η αλλεργική ρινίτιδα είναι λιγότερο συχνή στους ασθενείς με σχιζοφρένεια, για παράδειγμα.

Παρά την προηγούμενη έρευνα, κανείς δεν είχε μελετήσει τη σχέση μεταξύ των “τριών Α” και του συνολικού κινδύνου εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών. Για να τη μελετήσουν σε ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εκτενή βάση δεδομένων για τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις υγείας στην Ταϊβάν, καλύπτοντας μια περίοδο 15 ετών.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν 46.647 άτομα στη βάση δεδομένων με άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα και έκζεμα και 139.941 άτομα χωρίς αυτές τις παθήσεις. Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, συμπεριέλαβαν ασθενείς όλων των ηλικιών. Διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της δεκαπενταετούς περιόδου, το 10,8% των ατόμων με αλλεργικές ασθένειες εμφάνισαν ψυχιατρική διαταραχή, σε σύγκριση με το 6,7% των ατόμων χωρίς αλλεργική νόσο. Αυτό μεταφράζεται σε 1,66 φορές αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών για άτομα με αλλεργική νόσο.

Μια πιο προσεκτική εξέταση των δεδομένων αποκάλυψε ότι τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα είχαν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ψυχιατρικής διαταραχής, ενώ τα άτομα με άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα ανακάλυψε ότι η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων για το άσθμα συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών σε ασθενείς με άσθμα.

Γιατί οι ασθενείς με ορισμένες αλλεργικές παθήσεις έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών;

Πρόσφατες έρευνες υποδηλώνουν ότι η φλεγμονή συνδέεται με ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και οι διαταραχές άγχους. Δεδομένου ότι οι αλλεργίες περιλαμβάνουν επίσης φλεγμονή, είναι πιθανό να συμβάλλουν σε ψυχιατρικές διαταραχές στους ίδιους ασθενείς. Το άγχος που προκαλεί μια ψυχιατρική διαταραχή μπορεί επίσης να συμβάλει σε φυσικά συμπτώματα.

Η παρούσα μελέτη δεν εξέτασε τη δυνητική αιτία αυτού του φαινομένου και οι ερευνητές πρέπει να ολοκληρώσουν περαιτέρω μελέτες για να προσδιορίσουν τους ακριβείς μηχανισμούς που εμπλέκονται. Ωστόσο, η γνώση ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ αλλεργικών ασθενειών και ψυχιατρικών διαταραχών θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να φροντίσουν καλύτερα τους ασθενείς τους.