ΥΓΕΙΑ

Αυτές είναι οι 3 τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά

Οι γιατροί έχουν, κατά καιρούς, επισημάνει τις τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε πιο συχνά, προκειμένου να προστατέψουμε την υγεία μας από  – λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές – ασθένειες.

 

 

Τώρα, όμως, ο Ντέιβιντ Σαμάντι, ογκολόγος που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα διατροφής, εξηγεί ποια είναι τα τρία τρόφιμα που δεν πρέπει να παραλείπουμε ποτέ από το διαιτολόγιό μας. Έτσι, εξηγεί ότι τα μήλα, τακαρότα και τα καρύδια είναι αυτά που πρέπει να καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά.

Οι συγκεκριμένες τροφές, εκτός από τα σημαντικά οφέλη που έχουν για τον οργανισμό μας, είναι εύκολες στην κατανάλωση, εφόσον δεν απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία, ενώ μπορούμε να τις πάρουμε μαζί μας οπουδήποτε (από το γραφείο έως το σπίτι ενός φίλου). Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να τις καταναλώσουμε ακόμα και ωμές και μας δίνουν γρήγορα την αίσθηση του κορεσμού, χωρίς να μας επιβαρύνουν με λίπη και περιττές θερμίδες.

Ας δούμε, λοιπόν, καθεμία τι μας προσφέρει:

Μήλα:

Είναι από τα πιο ωφέλιμα φρούτα για τον οργανισμό μας – εξού και η φράση «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Κατ' αρχάς, περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α και αντιοξειδωτικών ουσιών, πουπρολαμβάνουν ορισμένες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, σειρά επιστημονικών ερευνών δείχνει ότι τα μήλαμειώνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα, διαβήτη, καθώς και για άνοια και Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι προτιμότερο να τα καταναλώνουμε ολόκληρα παρά σε χυμό, εφόσον, στη δεύτερη περίπτωση, χάνονται σε μεγάλο βαθμό οι πολύτιμες ουσίες τους.

Για να τα διατηρήσουμε καλύτερα, πρέπει να τα φυλάσσουμε σε θήκη του ψυγείου, τοποθετώντας μια νωπή πετσέτα επάνω τους.

Καρότα: 

Είναι από τα πιο αγαπημένα λαχανικά ανά τον κόσμο, εφόσον μπορούν να μαγειρευτούν και να σερβιριστούν με πολλούς τρόπους: Να συνοδεύσουν ψητό ή βραστό κρέας, να προστεθούν σε σούπες, να χαρίσουν έξτρα γεύση σε smoothies, να ενταχθούν στη σαλάτα (κομμένα σε κομμάτια ή σε μορφή dressing), να καταναλωθούν βρασμένα στον ατμό, τηγανισμένα ή ακόμα και ωμά.

Ως προς τα οφέλη τους για την υγεία μας, τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη A και φυτικές ίνες και, κατά συνέπεια, μας χαρίζουν καλύτερη όραση, βοηθούν στην ομαλότερη πέψη και λειτουργία του παχέως εντέρου και, παράλληλα, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα.

Για να τα διατηρήσουμε φρέσκα, πρέπει να τα βάζουμε σε πλαστική σακούλα και να τα τοποθετούμε στη θήκη του ψυγείου για τα λαχανικά. Επίσης, είναι προτιμότερο να μην τα βάζουμε δίπλα σε μήλα, γιατί αυτά απελευθερώνουν ουσίες που δίνουν πιο πικρή γεύση στα καρότα.

Καρύδια: 

Είναι οι ξηροί καρποί – και, γενικότερα, μια από τις τροφές – με τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων ωμέγα 3, τα οποία «θωρακίζουν» την καρδιά (χαμηλώνοντας τα επίπεδα της χοληστερίνης και της καρδιαγγειακής πίεσης) και μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του οργανισμού. Επίσης,περιορίζουν τον κίνδυνο για διαβήτη, ενώ αυξάνουν τον μεταβολισμό.

Για να τα διατηρήσουμε φρέσκα, πρέπει να τα τοποθετούμε σε δροσερό και, χωρίς υγρασία, σημείο. Μόλις η συσκευασία ανοιχτεί, πρέπει να τα βάζουμε σε αεροστεγή θήκη.