ΥΓΕΙΑ

Διάσημος ογκολόγος: Τι πρέπει να τρώμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου

Καμία διατροφή δεν μπορεί από μόνη της, ούτε να προκαλέσει ούτε όμως και να θεραπεύσει τον καρκίνο. Πως όμως μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους, χρησιμοποιώντας τροφές που χάρη στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, προστατεύουν περισσότερο από άλλα;

 

Ο διάσημος ογκολόγος Νταβίντ Καγιάτ, διευθυντής ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του κόσμου, του Pitié-Salpêtrière, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, όταν άρχισε να εξηγεί αναλυτικά τι πρέπει να τρώει κάποιος και τι όχι.

Αυτή είναι η λίστα των τροφίμων που προτείνει ότι πρέπει να τρώμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου:

Ρόδι

Πράσινο τσάι

Κουρκουμάς

Καφές

Ντομάτες

Αυγό και ψωμί ολικής

Μπρόκολο και λάχανο

Μικρά ψάρια, όπως σαρδέλες, σκουμπρί, γαύρος και ρέγγες

Κόκκινο κρασί με μέτρο

Προς αποφυγή: όλα τα τρόφιμα που έχουν παραψηθεί ή καεί

Ο ογκολόγος, μαζί με την σεφ Καρολίν Ροστάνγκ γράφει βιβλία διατροφής και προτείνει συγκεκριμένες συνταγές, πραγματικές λιχουδιές

Μερικές από τις συνταγές του:

Μπρουσκέτα με ψωμί, άνιθο, αβοκάντο, γαρίδες ψητές, κάπαρη, ελαιόλαδο, λιαστή ντομάτα, ραπανάκι, ρόκα

Λεπτές φέτες μοσχάρι με μπρόκολο, φύτρες σόγιας, κρεμμύδι φρέσκο, λάιμ, κόλιανδρο φρέσκο, γκότζι, σουσάμι

Κέηκ με πράσινο τσάι Μάτσα

Ρόφημα από πατζάρια και ρόδι, ξύδι μπαλσάμικο, φινόκιο, λεμόνι, σχοινόπρασο