ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη το καλοκαίρι – Περιορισμοί και απαγορεύσεις

Γράφει ο γυναικολόγος Δημήτρης Κακαλέτρης

www.drkakaletris,gr

kakaletris

 

 Είναι αλήθεια πως κάθε εγκυμοσύνη το καλοκαίρι γίνεται πιο δύσκολη και γνωρίζει κάποιους περιορισμούς!

Στην κούραση και στην αδιαθεσία έρχονται τώρα να προστεθούν η δύσπνοια, οι ζαλάδες, η εφίδρωση, η δυσκολία στον ύπνο, το πρήξιμο των άκρων και οι κράμπες, φαινόμενα που επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Παρόλα αυτά, η τήρηση κάποιων κανόνων, δεν σημαίνει απαραιτήτως και τη στέρηση των καλοκαιρινών σας απολαύσεων.

Αυτό που πρωτίστως θα πρέπει να έχουν κατά νου οι μέλλουσες μητέρες, είναι ότιαπαγορεύεται αυστηρά η πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, εγκαύματα, αίσθημα ζάλης και λιποθυμίας, μέχρι και θερμοπληξία.

Οι εξορμήσεις των εγκύων στην παραλία, καλό είναι να προγραμματίζονται σε ώρες που δεν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια και ζέστη, είτε πολύ νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα.

Το κολύμπι επιτρέπεται, αρκεί να γίνεται παρουσία τρίτου, ο οποίος θα έχει τον ρόλο επιβλέποντος και θα μπορέσει να βοηθήσει σε περίπτωση που χρειαστεί.

Η καθαρή θάλασσα, βεβαίως είναι βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για μια έγκυο γυναίκα. Αποφύγετε τις πολύ κρύες θάλασσες και μην παραμένετε στο νερό για περισσότερο από 10-15 λεπτά. Οι κινήσεις σας μέσα στο νερό θα πρέπει να είναι ήπιες και να μην κάνετε βουτιές.

Επίσης προσέξτε να μπαίνετε σταδιακά στο νερό (ειδικά αν έχετε ζεσταθεί), για να αποφύγετε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Μην παραλείπετε ποτέ να αλλάζετε το μαγιό σας μετά το κολύμπι. Η υγρασία είναι πρόσφορη για την ανάπτυξη λοιμώξεων του κόλπου. Τέλος, η έγκυος θα πρέπει να στρώνει ψάθα ή πετσέτα προτού ξαπλώσει στην παραλία για την αποφυγή μυκητίασης.

Αν διανύετε μια εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λάβετε επίσης υπόψιν σας τα ακόλουθα:

– Καφέ πανάδες στο μέτωπο, στα μάγουλα και στους κροτάφους είναι συχνές στην εγκυμοσύνη, λόγω των ορμονών. Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

– Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό καθημερινά. Αν έχετε πάει διακοπές, προσοχή στο νερό. Μην εμπιστεύεστε οποιαδήποτε πηγή ή πηγάδι. Προτιμήστε εμφιαλωμένο νερό, για να αποφύγετε γαστρεντερίτιδες από νερό κακής ποιότητας.Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και μια βεντάλια.

– Για να περιορίσετε το πρήξιμο των άκρων, αποφύγετε την ορθοστασία και περιορίστε το αλάτι στη διατροφή σας, γιατί προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη κατακράτηση υγρών.

– Για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες και τη δυσφορία στον ύπνο, το βράδυ έχετε στο κομοδίνο σας ένα βρεγμένο πανάκι, για να δροσίζετε το πρόσωπό σας.

– Το δείπνο σας φροντίστε να είναι ελαφρύ και να συνοδεύεται από γάλα, τυρί ή γιαούρτι, γιατί το ασβέστιο που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα διευκολύνει τον ύπνο.

 Μην αφήνετε φαγητά εκτός ψυγείου. Εξαιτίας της ζέστης, οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να αποτελέσει εστία ανάπτυξης μικροοργανισμών. Αυτό παρουσιάζεται συχνά σε τροφές που περιέχουν αυγά και γαλακτοκομικά. Επίσης, οι μύγες είναι μεταφορείς μικροβίων, που πολύ εύκολα τα εναποθέτουν σε εκτεθειμένα φαγητά.

– Στις διακοπές προσοχή στο έτοιμο φαγητό. Οι αυξημένες θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την κακή συντήρηση, μπορεί να προκαλέσουν συχνότερα αλλοιώσεις στα τρόφιμα.

– Αυτή την εποχή προτιμήστε να φοράτε άνετα ρούχα, που δε σας πιέζουν. Επιλέξτε ανοιχτόχρωμα και βαμβακερά ή λινά (όχι συνθετικά), για να μην ιδρώνετε εύκολα και να αναπνέει καλύτερα το δέρμα σας.

– Σε περιόδους καύσωνα περιορίστε τις μετακινήσεις σας, τουλάχιστον μέχρι τη δύση του ηλίου και αναθέστε τις εξωτερικές σας δουλειές σε κάποιον άλλον.

Πότε να καλέσετε το γυναικολόγο σας:

Εάν έχετε:

συσπάσεις

αιμορραγία

αυξημένα κολπικά υγρά

έντονο οίδημα στα άκρα ή στο πρόσωπο

έντονο πονοκέφαλο

διαταραχές στην όραση

πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά

ξαφνικούς εμέτους

δυσφορία

πίεση στην λεκάνη