ΥΓΕΙΑ

Έκτακτα μέτρα: Μετά τον Έμπολα η γρίπη των πτηνών χτυπά την πόρτα της Ευρώπης

griph-ptunon

Προσωρινά έκτακτα μέτρα προστασίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το άκρως μεταδοτικό στέλεχος H5N8 της γρίπης των πτηνών που έχει εμφανιστεί στην Ολλανδία.

«Η Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου μια απόφαση με επείγοντα προσωρινά μέτρα προστασίας σε σχέση με το θέμα αυτό», ανέφερε την Κυριακή ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρικάρντο Καρντόσο.

Την Κυριακή, η Ολλανδία ξεκίνησε μια προσωρινή απαγόρευση μεταφοράς πουλερικών εξαιτίας της εμφάνισης του στελέχους H5N8 σε ένα κέντρο αναπαραγωγής πουλερικών. Αυτή η «υψηλής παθογονικότητας» μορφή της γρίπης των πτηνών είναι πολύ επικίνδυνη για τα ζώα και η «μόλυνση μπορεί να περάσει από ένα ζώο σε άνθρωπο» ανέφεραν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας.

Αλλά και η Βρετανία ανέφερε την Κυριακή νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ένα αγρόκτημα με πάπιες στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι «πολύ χαμηλός».

Το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών έχει προκαλέσει από την εμφάνισή του το 2003 περισσότερους από 400 θανάτους κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία. Ένα νέο στέλεχος, το H7N9, έχει σκοτώσει περισσότερους από 170 ανθρώπους από την εμφάνισή του το 2013. Τον Σεπτέμβριο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, εξέδωσε προειδοποίηση κατά της νέας γρίπης τύπου Α (H5N6).

Στις αρχές Νοεμβρίου, ένα επιπλέον στέλεχος της γρίπης των πτηνών, το H5N8, αναφέρθηκε σε ένα αγρόκτημα με γαλοπούλες στη βόρεια Γερμανία, για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters