ΥΓΕΙΑ

Εμφυτεύματα στα δόντια: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τα οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα έχουν μπει στην κλινική πράξη εδώ και πολλά χρόνια. Μπορούν να δώσουν πολύ καλές λύσεις εκεί που η κλασική προσθετική σηκώνει τα χέρια, αδυνατώντας να παρέχει στον ασθενή όχι μόνο λειτουργικές, αλλά και αισθητικά αποδεκτές λύσεις.  

 

Πόσοι και πόσοι σήμερα δεν θέλουν να απαλλαγούν από την μασέλα τους ή το κινητό μηχάνημα, για να έχουν ακίνητα τα δόντια που τους λείπουν, ή να μην τροχίσουν διπλανά δόντια για να προσθέσουν ένα.

Γράφει η  Marie Stridborg, εξειδικευμένη οδοντίατρος στην αισθητική Οδοντιατρική – Επανορθωτική Οδοντιατρική

Τι είναι τα εμφυτεύματα;

Τα οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα είναι κυλινδρικά στοιχεία από καθαρό τιτάνιο, τα οποία τοποθετούνται μέσα στο οστούν της γνάθου, πάνω στα οποία προσαρμόζονται σε μια δεύτερη φάση οι προσθετικές εργασίες.  Το μήκος των κυλίνδρων αυτών ξεκινάει από 8, 10, 11 έως 15 mm και είναι άλλοτε άλλης διαμέτρου. Η εξωτερική επιφάνεια τους έχει βόλτες, οπότε και βιδώνονται στο οστούν, ενώ έχουν επεξεργαστεί εξωτερικά με πλάσμα τιτανίου – επίστρωση με μικροσκοπικά σωματίδια τιτανίου τα οποία ψεκάζονται στην εξωτερική του επιφάνεια – έχοντας πετύχει εξαπλασιασμό της επιφάνειας πρόσφυσης.

Ποια διαδικασία απαιτείται;

Η διαδικασία της τοποθέτησης μπορεί να γίνει και στο ιατρείο, φτάνει να πληρούνται αυστηρά οι όροι και κανόνες ασηψίας – αντισηψίας. Η τοπική αναισθησία αρκεί για την εμφύτευση η οποία είναι τελείως ανώδυνη.  Στην τοποθέτηση ενός ή δύο εμφυτευμάτων η όλη ταλαιπωρία είναι όπως όταν κάνουμε μία εξαγωγή δοντιού.  Σε μια γνάθο χωρίς κανένα δόντι, όπου θα πρέπει να τοποθετηθούν τουλάχιστον έξι εμφυτεύματα, η ταλαιπωρία είναι κάπως μεγαλύτερη.  Άλλωστε υπάρχουν εμφυτεύματα ειδικού σχεδιασμού, τα οποία μας επιτρέπουν να τα τοποθετήσουμε αμέσως μετά την εξαγωγή του δοντιού.  Μετά την τοποθέτησή τους τα εμφυτεύματα καλύπτονται τελείως από τα ούλα καθώς αυτά συρράπτονται στην αρχική τους θέση.  Ακολουθεί απαραίτητα χρονικό διάστημα δύο έως πέντε μηνών για την απρόσκοπτη ενσωμάτωση των εμφυτευμάτων.

Η δεύτερη φάση αρχίζει με την αποκάλυψη των εμφυτευμάτων στη στοματική κοιλότητα οπότε πάνω τους έχουν βιδωθεί κάποιες προεκτάσεις από τιτάνιο.  Από τη χρονική αυτή στιγμή, όπου τα εμφυτεύματα φαίνονται πια στο στόμα, ο ασθενής αρχίζει να συμβάλλει κατά πολύ στην όλη προσπάθεια με τη σωστή, αυστηρή θα λέγαμε, στοματική υγιεινή. Η προσθετική εργασία είναι σχεδόν πάντα πορσελάνης με σκελετό από πολύτιμο μέταλλο.

Είναι τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα κατάλληλα για μένα;

Πριν από την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων έχει προηγηθεί λεπτομερής κλινική εξέταση, εργαστηριακός, όπως επίσης και ακτινολογικός έλεγχος με πανοραμική ακτινογραφία και καμία φορά και αξονική.  Με τα δεδομένα που θα αποκομίσει από την πιο πάνω μελέτη ο οδοντίατρος, που έχει ειδικευτεί στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων, θα προχωρήσει στη χειρουργική επέμβαση.  Σήμερα που έχουμε στην διάθεσή μας μεγάλη ποικιλία βιουλικών το ποσοστό των ασθενών στους οποίους μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατόν να τοποθετηθούν εμφυτεύματα, όλο και μειώνεται.  Παραμένουν όμως αντένδειξη η επίμονα κακή στοματική υγιεινή, ο μη ελεγχόμενος διαβήτης, και χρόνια ανοσοκαταστολή.