Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Ένας στους τρεις με κορονοϊό μπορεί να εμφανίσει μακροχρόνια συμπτώματα!

Ένας στους επτά ανθρώπους στις ΗΠΑ που νόσησαν με κορονοϊό ανέφεραν μακροχρόνια συμπτώματα long Covid μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του University College London και του κολεγίου Dartmouth.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για 461.550 άτομα στις ΗΠΑ, που είχαν νοσήσει από τον κορονοϊο. Οι ερευνητές συνέκριναν τα άτομα που δεν είχαν προσβληθεί από Covid-19 με εκείνους που είχαν νοσήσει χωρίς παρατεταμένα συμπτώματα και με εκείνους που είχαν στο παρελθόν ή έχουν σήμερα long Covid.

Ως long Covid ορίζεται η συνέχιση ή ανάπτυξη νέων συμπτωμάτων τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη από κορονοϊό.

Η long Covid συνδέεται με άγχος, χαμηλή διάθεση, αυξημένη πιθανότητα συνεχόμενων προβλημάτων σωματικής κινητικότητας, καθώς και δυσκολιών στη μνήμη, τη συγκέντρωση ή την κατανόηση, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύεται στο «Plos One».

Σχεδόν οι μισοί από όσους συμμετείχαν στην έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι είχαν νοσήσει κάποια στιγμή και το 14% του συνόλου είχαν εμφανίσει long Covid, με τους μισούς από αυτούς (7%) να απαντούν ότι εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ένα στα τρία άτομα που νοσούν με κορονοϊό μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα long Covid.

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι η long Covid ήταν πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, ενώ τα ποσοστά ήταν επίσης αυξημένα στους λευκούς, τα άτομα μέσης ηλικίας και τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα ή μορφωτικό επίπεδο.

Τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid ήταν πολύ πιο συχνά στα άτομα που είχαν σοβαρά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της αρχικής λοίμωξης.

Ο κίνδυνος άγχους και χαμηλής διάθεσης φάνηκε να είναι πάντως μικρότερος για όσους έχουν εμβολιαστεί.