ΥΓΕΙΑ

«Επιδημία» οι δηλητηριάσεις από μανιτάρια – Παιδάκι 2,5 ετών, διασωληνομένο στην Εντατική – Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί, να μην γίνεται κατανάλωση άγριων μανιταριών!

Ανησυχία προκαλεί η «επιδημία» δηλητηριάσεων από μανιτάρια στη χώρα μας, καθώς μέσα σε ένα μήνα έχουν καταγραφεί ένας θάνατος και ακόμη 41 σοβαρά περιστατικά από κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών.

Ένα παιδί 2,5 ετών νοσηλεύεται διασωληνωμένο σε ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ σε σοβαρή κατάσταση είναι και μοναχός από το Άγιο όρος.

Η γ.γ. Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου εξέδωσε ανακοίνωση, καθώς τα περιστατικά αυτά έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες του  Κέντρου Δηλητηριάσεων.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι δηλητηριάσεις αφορούν σε κατοίκους που ζουν εκτός μεγάλων αστικών κέντρων, οι οποίοι συνηθίζουν να μαζεύουν άγρια μανιτάρια ενώ διευκρινίζεται ότι «η κατανάλωση των τυποποιημένων, από εγκεκριμένες καλλιέργειες μανιταριών που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης, είναι απολύτως ακίνδυνη και ασφαλής»

Η γ.γ.θα ενημερώσει με εγκυκλίους όλες τις υγειονομικές Αρχές, τον ΕΦΕΤ και άλλους συναρμόδιους φορείς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

 

Πηγή: www.lifo.gr