ΥΓΕΙΑ

Επικίνδυνος ιός σε νυχτερίδες της Αφρικής – Πώς μεταδίδεται

Πρόκειται για τον ιο Kiwira -ένας τύπος hantavirus, ή αλλιώς πνευμονικό σύνδρομο από ιό hanta, που εντοπίστηκε σε νυχτερίδες στην Τανζανία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το ανθρώπινο είδος, αλλά οι ερευνητές τον παρακολουθούν μέσω μελετών ενώ ο πλανήτης προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα, έπειτα από την έξαρση του νέου κορωνοϊού Covid-19, που εξελίχθηκε σε πανδημία με πιθανή αιτία τη μεταφορά του στους ανθρώπους μέσω των νυχτερίδων.

Οι ιοί Hanta βρίσκονται συνήθως σε τρωκτικά και εξαπλώνονται στους ανθρώπους μέσω σωματιδίων. Μια παραλλαγή του, μάλιστα, μπορεί να σκοτώσει περισσότερο από το 1/3 αυτών που μολύνει.

Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω της επαφής με τα ούρα, τα κόπρανα και το σάλιο ενός μολυσμένου ζώου. Η συγκεκριμένη ομάδα ιών μπορεί να προκαλέσει από ήπια συμπτώματα ασθένειας που μοιάζουν με γρίπη, μέχρι και υπερβολική αιμορραγία και νεφρική ανεπάρκεια.

Όπως μεταφέρει η Daily Mail, για να κατανοηθεί καλύτερα η σύνθεση τους και πόσο πιθανό είναι αυτοί οι ιοί να εξαπλωθούν στους ανθρώπους, θα διεξαχθεί έρευνα στις νυχτερίδες των δύο αυτών περιοχών. Το πώς η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους εξαρτάται από τον τύπο του hantavirus.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι ο ιός Kiwira αποτελεί σημαντικό πρόβλημα ακόμη και για τις νυχτερίδες, καθώς μόλις 6 από τις 334 στην Τανζανία και 1 στις 49 στη ΛΔ του Κογκό βρέθηκαν να φέρουν την ασθένεια.

Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι «η νόσος με hantavirus συχνά εκδηλώνεται ως εμπύρετη ασθένεια με μη ειδικά συμπτώματα […] και μπορεί εύκολα να παραβλεφθεί».

Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματική αντιιική φαρμακευτική θεραπεία για την αντιμετώπισή τους. Στους ασθενείς παρέχεται υποστηρικτική φροντίδα σε ΜΕΘ με οξυγόνο, ενδοφλέβια υγρά και αγγειοσυσπαστικά. Τα εμβόλια έναντι του ιού παρέχουν πιθανώς κάποια προστασία σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης.

Πώς επηρεάζει τους ανθρώπους
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα iatronet, μία οξεία αναπνευστική νόσος που πρωτοεμφανίστηκε στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ το 1993 και χαρακτηρίζεται από οξύ μη καρδιογενές πνευμονικό οίδημα, προκαλείται από πολλά στελέχη του ιού hanta.

Οι ιοί hanta είναι μονόκλωνοι RNA ιοί. Η λοίμωξη είναι συνήθως το αποτέλεσμα της εισπνοής ψεκασμένων ζωικών εκκριμάτων από τα τρωκτικά που έχουν επιμολυνθεί από τον ιό, αλλά η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο κατεγράφη στην Αργεντινή με λοίμωξη από τον ιό Andes Hanta.

Η νόσος έχει υψηλή θνησιμότητα, που μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 50%. Η επίπτωσή της αυξάνεται μετά από ζεστούς, υγρούς χειμώνες, στη διάρκεια των οποίων πεθαίνουν λίγα τρωκτικά. Όλες οι περιπτώσεις προέρχονταν από αγροτικές περιοχές σε ανθρώπους, οι οποίοι εμπλέκονταν σε δραστηριότητες ελέγχου των τρωκτικών ή ταξίδεψαν σε περιοχές που λυμαίνονται τρωκτικά.

Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι μυαλγία, πυρετός, κεφαλαλγία, ναυτία, έμετος και διάρροια. Ακολουθεί αιφνίδια έναρξη δύσπνοιας και μη παραγωγικού βήχα, που ταχέως εξελίσσεται σε μη καρδιογενές πνευμονικό οίδημα και καταπληξία. Η διάχυτη ενδαγγειακή πήξη και η νεφρική ανεπάρκεια είναι συχνές.