ΥΓΕΙΑ

Έρχεται το γυναικείο βιάγκρα!

Ένα βήμα πριν την έγκριση του πρώτου γυναικείου «Βιάγκρα» βρίσκεται η αρμόδια εποπτική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα πειραματικό χάπι που έχει ως στόχο την τόνωση της σεξουαλικής επιθυμίας των γυναικών.

Πρόκειται για ένα ροζ χάπι το οποίο αναπτύσσεται από την φαρμακευτική εταιρεία Sprout Pharmaceuticals και αναμένεται να έχει την εμπορική ονομασία Addyi.

Το φάρμακο περιέχει τη δραστική ουσία φλιμπανσερίνη, η οποία επηρεάζει το επίπεδο ορισμένων ζωτικών χημικών νευροδιαβιαστών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Ωστόσο, για να μπορεί κάποιος να το αγοράσει θα πρέπει να έχει συνταγογραφηθεί πρώτα προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν αν καταναλωθεί με αλκοόλ.

Όσες γυναίκες θελήσουν να πάρουν το χάπι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να το λαμβάνουν μια φορά τη μέρα άσχετα αν θα έρθουν σε σωματική επαφή.

AP flibanserin kab 150604 16x9 992

Το συγκεκριμένο χάπι, αναπτύχθηκε αρχικά ως αντικαταθλιπτικό από την εταιρεία Boehringer Ingelheim, η οποία όμως πούλησε τα δικαιώματα στη Sprout μετά την αρχική απόρριψη του φαρμάκου το 2010.

Μετά την είδηση πως το γυναικείο Viagra είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει αρκετές γυναικείες οργανώσεις δέχθηκαν θετικά την εξέλιξη αυτή. Απευθύνεται σε εκείνες τις γυναίκες, π.χ. μετά την εμμηνόπαυση, που η μείωση της σεξουαλικής διάθεσής τους δεν οφείλεται σε κάποια νόσο ή σε διαπροσωπικά προβλήματα με τον σύντροφό τους.

Τα αποτελέσματα από πειράματα που έγιναν σε γυναίκες, έδειξαν ότι η σεξουαλική ικανοποίηση των γυναικών που κατανάλωσαν το συγκεκριμένο χάπι ήταν αυξημένη κατά 0,5% σε σχέση με εκείνες που έπαιρναν ένα εικονικό φάρμακο.