Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Γιατί τα συμπτώματα long covid χτυπούν περισσότερο τις γυναίκες

Το σύνδρομο long covid φαίνεται να είναι πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από το 17% των γυναικών είχαν συμπτώματα που επέμεναν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σύγκριση με το 11% των ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ και το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας.

Πρόσφατα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω μιας διαδικτυακής έρευνας σε περισσότερους από
41.000 ενήλικες κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του Οκτωβρίου. Η έρευνα έδειξε πως πάλι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από πιο σοβαρό long covid.

Περίπου το 2,4% όλων των γυναικών είχαν συμπτώματα που περιόρισαν σημαντικά τις κανονικές τους δραστηριότητες, σε σύγκριση με το 1,3% των ανδρών, σύμφωνα με τα
στοιχεία.

Σημειώνεται πως ως long covid έχει οριστεί η εμφάνιση συμπτωμάτων για τρεις μήνες ή περισσότερο μετά τη μόλυνση. Συνολικά, περισσότερο από το 14% των ενηλίκων των ΗΠΑ είχαν long covid κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα.

Άλλη μια έρευνα, με επικεφαλής τη δρ Σάρα Γουλφ Χάνσον του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,2 εκατομμύρια άτομα 4 έως 66 ετών από 22 χώρες, που είχαν εμφανίσει συμπτωματική Covid-19 μέσα στη διετία 2020-21.

Διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό μακράς Covid-19, με συμπτώματα επί τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, έχουν εμφανίσει οι γυναίκες άνω των 20 ετών (10,6%, δηλαδή μία στις δέκα), έναντι περίπου των μισών ανδρών ίδιας ηλικίας (5,4%) και πολύ λιγότερων παιδιών, εφήβων και νέων έως 20 ετών (2,8%).

Η εκτιμώμενη μέση διάρκεια των συμπτωμάτων της μακράς Covid-19 ήταν εννέα μήνες για όσους είχαν νοσηλευθεί κατά την οξεία λοίμωξη και τέσσερις μήνες για όσους δεν είχαν χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Πιθανολογείται πως οι διαφορές του ανοσοποιητικού συστήματος μεταξύ των δύο φύλων, μπορεί να ευθύνονται για τα υψηλότερα ποσοστό στις γυναίκες, που έχουν συνήθως πιο γρήγορες και ισχυρές ανοσιακές αντιδράσεις αλλά είναι πιο ευάλωτες στις παρατεταμένες νόσους που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Πιο συχνά συμπτώματα της long covid είναι τα αναπνευστικά προβλήματα, η επίμονη κόπωση και οι μυϊκοί πόνοι. Πιο ειδικά, ανάμεσα στα συχνότερα συμπτώματα που καταγράφονται είναι: ο πόνος στο στήθος αλλά και πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή, η δυσκολία αναπνοής, η απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης και η γενική αδυναμία.

Σύμφωνα με το CDC το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα σε 3 κατηγορίες ανθρώπων. Σε άτομα που έχουν νοσηλευτεί ή διασωληνωθεί, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα με μέτρια συμπτωματολογία ή και χωρίς συμπτωματολογία, με μόνο θετική διάγνωση Covid.

Επιπρόσθετα, άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα για τον κορονοϊό έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης συγκριτικά με τα εμβολισμένα που νόσησαν ξανά. Η τελευταία κατηγορία που έχει μεγαλύτερη πιθανότητα για μετά – Covid σύνδρομο είναι άτομα με άλλες νοσηρότητες πριν από τη νόσηση.

Το σύνδρομο του long covid διαγιγνώσκεται μετά από αρκετές εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων κορονοϊού, με τα συγκεκριμένα συμπτώματα να αποτελούν συνέχεια των συμπτωμάτων της οξείας φάσης, που σημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν.