ΥΓΕΙΑ

Έρευνα σοκ: Ένας στους τρεις που γεννιούνται το 2015 θα πάθουν άνοια

Ένα στα τρία από τα παιδιά που γεννήθηκαν φέτος θα αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια θλιβερή πρόβλεψη.

 

 

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η γήρανση του πληθυσμού θα προκαλέσει μια «κρίση για την υγεία», καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι περνούν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους βασανισμένοι από άνοια.

Ερευνητές της νόσου Αλτσχάιμερ από το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμούν πως το 32 % των ατόμων που γεννήθηκαν στη Βρετανία φέτος, θα αναπτύξουν κάποια μορφή άνοιας κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό για τις γυναίκες, καθώς το 37 % των κοριτσιών που γεννήθηκαν το 2015 αναμένεται να αναπτύξουν την ασθένεια, σε σύγκριση με το 27 % των αγοριών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ.

Ο Dr. Matthew Norton, επικεφαλής φιλανθρωπική οργάνωσης, δήλωσε: «Τα στοιχεία αυτά τονίζουν μια σκληρή πραγματικότητα: καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα αναπτύξουν άνοια στο μέλλον, εάν δεν αναληφθεί δράση τώρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η άνοια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ιατρική και αν θέλουμε να τη νικήσουμε, πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα για την εξεύρεση νέων θεραπειών και προλήψεων».

Μάλιστα, προβλέπεται πως ο αριθμός των ασθενών θα περάσει τα δύο εκατομμύρια μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα.

Σύμφωνα με τον George McNamara, επικεφαλής της οργάνωσης κατά του Αλτσχάιμερ στη Βρετανία, χρειάζεται η άμεση οικονομική βοήθεια από το κράτος, καθώς τις περισσότερες φορές το βάρος της φροντίδας πέφτει στα μέλη της οικογένειας. Κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση να προσπαθήσει να καταπολεμήσει την προκατάληψη απέναντι στους ασθενείς. καθώς οι περισσότεροι αισθάνονται αποκομμένοι από την κοινωνία.

Παρ' όλα αυτά, συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός των ασθενών δεν έχει αυξηθεί όσο αναμενόταν από τη δεκαετία του 1990, επειδή οι άνθρωποι ασκούνται περισσότερο, σταματούν το κάπνισμα και υιοθετούν πιο υγιεινή διατροφή, όπως τόνισαν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης: