ΥΓΕΙΑ

Έρευνα σοκ! Πώς κάναμε με τα αντιβιοτικά επικίνδυνους τους γλάρους!

Έρευνα στην Αυστραλία απέδειξε ότι οι γλάροι που κατακλύζουν τις ακτές και τα λιμάνια της χώρας, μεταφέρουν μικρόβια άκρως ανθεκτικά στα φάρμακα, προκαλώντας σοβαρότατες, έως και θανατηφόρες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και σήψη!

Τα βακτήρια αυτά, είναι δυνατόν να εξαπλωθούν από τα πουλιά και τα ζώα στον άνθρωπο, αναφέρει η μελέτη που συντάχθηκε από ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Murdoch του Περθ.

Από τα πτηνά που εξετάστηκαν στη μελέτη, πάνω από 20% βρέθηκαν να φέρουν βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα που στοχεύουν μικρόβια στο ανθρώπινο σύστημα. Βρήκαν επίσης πουλιά που φέρουν βακτήρια ανθεκτικά στην carbapanem, την κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων, όταν άλλα φάρμακα έχουν αποτύχει.

Η αντιμικροβιακή ανθεκτικότητα συμβαίνει όταν ορισμένοι μικροοργανισμοί αλλάζουν λόγω της έκθεσής τους σε φάρμακα, αναπτύσσοντας τελικά αντίσταση σε αυτά, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και αντιμικροβιακών φαρμάκων έχει βοηθήσει στην αύξηση του ποσοστού αντοχής των μικροοργανισμών στα φάρμακα, αναφέρει ο ΠΟΥ, που συστήνει τη χρήση τους μόνο μετά από οδηγίες των γιατρών.