ΥΓΕΙΑ

Φόβος πως μετά τον κορωνοϊό θα έρθουν λοιμώξεις από κλιματιστικά και η νόσος των λεγεωνάριων!

Φόβους για την εξάπλωση ιογενών και άλλων λοιμώξεων με τη χρήση κλιματιστικών εκφράζουν οι ειδικοί και για τον λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας απέστειλε ενημερωτική εγκύκλιο αναφορικά με τη λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, σε όλα τα υπουργεία, τις περιφέρειες, τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας αποσκοπούν στον περιορισμό της μηχανικής διάδοσης του ιού μέσω των ρευμάτων αέρα που αναπτύσσονται κατά τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων.
Παρόλα αυτά, όπως διευκρινίζεται, δεν έχει τεκμηριωθεί ότι οι κλιματιστικές μονάδες αυτές καθαυτές δεν λειτουργούν ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του ιού. Για το λόγο αυτό σε ένα σπίτι/γραφείο που οι διαμένοντες ή εργαζόμενοι είναι όλοι υγιείς δεν υφίσταται κίνδυνος μόλυνσης.

Την ίδια ώρα Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα εμπορικά κτήρια, που χρειάζεται να κλείσουν για εβδομάδες στην προσπάθεια για να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, είναι δυνατόν να αποτελέσουν εστία για μια άλλη επίφοβη λοίμωξη των πνευμόνων: τη νόσο των «λεγεωνάριων».
Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες κτηρίων σε όλο τον κόσμο να ξανανοίξουν προσεκτικά τα γραφεία τους, προκειμένου να αποτραπεί μία έκρηξη της σοβαρής, και μερικές φορές θανατηφόρας, μορφής αυτής της πνευμονίας.
Το αιφνίδιο και παρατεταμένο κλείσιμο σχολείων, εργοστασίων, επιχειρήσεων και κυβερνητικών γραφείων δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου μείωση στη χρήση του νερού. Η έλλειψη χλωριωμένου νερού που ρέει μέσω σωλήνων, σε συνδυασμό με τις ακανόνιστες εναλλαγές της θερμοκρασίας, έχουν δημιουργήσει συνθήκες, που κάλλιστα μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδανικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν τη νόσο των Λεγεωναρίων, προσθέτουν οι ίδιοι ειδήμονες.
Εάν διαγνωσθεί έγκαιρα, η νόσος των Λεγεωναρίων αποτελεί πολύ πιο ελάχιστο κίνδυνο για την υγεία από όσο η COVID-19, που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό. Τα περισσότερα κρούσματα της λοίμωξης αυτής είναι δυνατόν να θεραπευτούν επιτυχώς με αντιβιοτικά, και επίσης η νόσος των Λεγεωναρίων δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.