ΥΓΕΙΑ

Φθηνότερα φάρμακα για τους ασφαλισμένους

farmaka-1

 

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου υγείας μειώνεται σημαντικά η συμμετοχή των πασχόντων από σοβαρά νοσήματα για την αγορά των φαρμάκων τους.

Το σύστημα που ίσχυε μέχρι τώρα εμφάνιζε αρκετές αδυναμίες με τη σημαντικότερη να είναι η μεγάλη συμμετοχή που πλήρωναν οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Μια άλλη αλλαγή έχει να κάνει με τη δυνατότητα χορήγησης των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις και στα ιδιωτικά φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί θα έχουν κλιμακωτό ποσοστό κέρδους, το οποίο ωστόσο θα είναι σχετικά μικρό.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε χθες ότι το προηγούμενο σύστημα των ασφαλιστικών τιμών είχε οδηγήσει σε «μεγαλύτερες του επιθυμητού συμμετοχές ασθενών». Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού κατήγγειλε ότι καρκινοπαθής καλείται να συμμετάσχει με 1.700 ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη, επιλέγοντας φθηνό σκεύασμα.

Στον νέο κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων  που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας περιέλαβε 300 νέα σκευάσματα, τα οποία είχαν πάρει τιμή, αλλά δεν μπορούσαν να συνταγογραφηθούν στους ασφαλισμένους.