ΥΓΕΙΑ

Γαστρεντερίτιδα: Ποιες τροφές μπορείτε να φάτε για να ανακουφιστείτε!

Σε περίπτωση που πάσχετε από γαστρεντερίτιδα, σημαντικός παράγοντας που πρέπει να προσέξετε, είναι η διατροφή.

Ξεκινάτε με την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τροφής και στη συνέχεια, μπορείτε σταδιακά να αυξήσετε τις ποσότητες ανάλογα με τη βελτίωση της κατάστασής σας. Και μην ξεχνάτε να παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένοι.

Κατά το πρώτο 24ωρο πρέπει να ενυδατώνετε σταδιακά τον οργανισμό σας με μικρές λήψεις καθαρών υγρών (νερό, τσάι, ζωμό). Προσπαθήστε να μη φάτε τίποτα την πρώτη μέρα και να ξεκινήσετε με πολύ ελαφριά φαγητά (σούπα, φιδές κλπ) από τη 2η μέρα και μετά, πάντα σε μικρές λήψεις (1-2 κουταλιές κάθε 15 λεπτά) για να δείτε πώς θα αντιδράει ο οργανισμός σας.

Μετά από 2 ή 3 ημέρες και εφόσον ξεκουράζεστε και προσέχετε να ενυδατώνεστε καλά και να επανέλθετε αργά και σταδιακά στο φαγητό, τα συμπτώματα (διάρροια, έμετος, πυρετός, μυαλγία) θα υποχωρήσουν, αφού συνήθως η γαστρεντερίτιδα είναι βακτηριακή και όχι ιογενής.

Τροφές που ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να καταναλώνετε σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας:

Ζυμαρικά Ρύζι Άπαχο κρέας Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μαγειρεμένο ψάρι Αβγά Ορισμένα φρούτα και λαχανικά (μπανάνες, μήλα σχάρας, καλά μαγειρεμένα καρότα) Δημητριακά χωρίς ζάχαρη Φρυγανισμένο ψωμί Γιαούρτι Τυρί με χαμηλά λιπαρά

Τροφές που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να καταναλώνετε σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας:

Χυμοί φρούτων που περιέχουν πολλή ζάχαρη Αθλητικά ποτά Αναψυκτικά και κάθε αεριούχο ποτό Καφεϊνούχα ποτά Ζωμοί και κονσέρβες ή συσκευασμένες (έτοιμες) σούπες Τηγανητά ή τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά (αλλαντικά, πατατάκια, τηγανιτές πατάτες, γλυκά) Παγωτά, γρανίτες και ζελέ Ξηροί καρποί, φρούτα σε κονσέρβα με σιρόπι Δημητριακά με ζάχαρη Καραμέλα και σοκολάτα Πολύ πικάντικες τροφές

Γενικά

Αποφύγετε τη λήψη αντιδιαρροϊκών φαρμάκων αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη. Οτιδήποτε μπαίνει στο στομάχι, ειδικά τις πρώτες δύο ημέρες, θα σας ταλαιπωρεί. Επίσης, αν έχετε επίμονο πυρετό, επισκεφθείτε ένα γιατρό για να δείτε αν πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα. Σε αυτήν την περίπτωση και μόνο αν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια αντιβιοτική θεραπεία, την οποία και πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα. Είναι, όμως, πάντα καλό να αποφεύγετε να παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς σοβαρή αιτία.

Πηγή: iatropedia.gr