ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Για ποιους είναι υποχρεωτικό το Self test και τι κάνουμε αν βγει θετικό

Το self test κάνει πρεμιέρα σε λίγο καιρό στη ζωή μας και πολλοί πολίτες έχουν ερωτήματα, ως προς τον τρόπο χρήσης τους και την υποχρεωτικότητα του.

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μίλησε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας και έδωσε διευκρινίσεις, ώστε να απαντήσει στα διάφορα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Ειδικότερα, ξεκαθάρισε πως το self test θα είναι υποχρεωτικό στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου και εστίασης, δραστηριότητες δηλαδή, οι οποίες «θέλουμε να επανεκκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα» όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Παράλληλα, θα είναι υποχρεωτικό στα σχολεία, καθώς ο υφυπουργός είπε χαρακτηριστικά, ότι «η κυβέρνηση θα νομοθετήσει σύντομα να γίνει υποχρεωτικό το self test για μαθητές και καθηγητές».

Μάλιστα, ανέφερε ότι υπάρχει η σκέψη να δοθεί προτεραιότητα σε άτομα έως 67 ετών για να λάβουν τα self test, καθώς αποτελούν μια ενεργή εργασιακά ηλικιακή ομάδα.

Επιπλέον, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης μίλησε για τις διαφορές που έχει το self test από το rapid test κορονοϊού. «Είναι κυρίως ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σάλιου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα, ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να τα χρησιμοποιήσει μόνος του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που βγει θετικό αποτέλεσμα, ο πολίτης πρέπει να μεταβεί σε δημόσια δομή και να κάνει ταχύ τεστ κορονοϊού (rapid test), ώστε να επιβεβαιωθεί εάν νοσεί με τον ιό.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Επίσης, ο υφυπουργός Υγείας, ξεκαθάρισε ότι το αποτέλεσμα του self test, καλύπτει τους πολίτες σε όλα τα δικαιώματα που έχουν, όπως η απουσία από το σχολείο ή την εργασία σε περίπτωση που νοσούν με κορονοϊό.