ΥΓΕΙΑ

Γιατί ο Καθηγητής Βασιλακόπουλος εκτιμά πως δεν πρόκειται να υπάρξει πανδημία ευλογιάς των πιθήκων

«Δεν πρόκειται να υπάρξει πανδημία, ούτε επιδημία που μπορεί να επηρεάσει τις ζωές μας στο παραμικρό» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για την ευλογιά των πιθήκων αλλά και το ενδεχόμενο εμφάνισης και άλλων ασθενειών.

Τόνισε πως είναι σημαντικό πως η μεταδοτικότητα του ιού είναι μικρή και επισήμανε πως η νόσος μεταδίδεται μόνο όταν έχουμε συμπτώματα.

«Επομένως είναι εύκολο να εντοπίσουμε τα κρούσματα, να βρούμε τις στενές επαφές τους και να το περιορίσουμε» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Κατόπιν, σημείωσε πως η εν λόγω νόσος είναι ιός DNA, που σημαίνει πως όταν φτιάχνουν αντίγραφα του εαυτού τους, όταν πολλαπλασιάζονται, έχουν καλούς επιδιορθωτικούς μηχανισμούς και δεν παθαίνουν μεταλλάξεις.

«Είναι καλό που ο κόσμος έχει αποκτήσει γρήγορα αντανακλαστικά για τα υγειονομικά ζητήματα μετά τον κορωνοϊό. Όμως δεν πρέπει να πανικοβάλλεται» επισήμανε.

Αναφορικά με τα κρούσματα λέπρας στη χώρα μας, ο καθηγητής ήταν καθησυχαστικός δηλώνοντας πως δεν πρόκειται «να γεμίσουμε ούτε λέπρα, ούτε ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα».

Δείτε όσα είπε στο MEGA