ΥΓΕΙΑ

Γιατί το μυαλό μας παγώνει όταν τρώμε παγωτό

Είναι μία απόλαυση που συναρπάζει τόσο τους μικρούς, όσο και τους μεγάλους: ένα παγωτό σε μια ζεστή, καλοκαιρινή μέρα (και όχι μόνο!).

 

 

 

 
Κι εκεί που περιμένει κανείς με ανυπομονησία να φάει το παγωτό του, συνήθως η πρώτη (και κυρίως λαίμαργη) μπουκιά… καταλήγει σε έντονο πονοκέφαλο. 
 
Αυτό που στην καθημερινότητα αποκαλούμε ως «πάγωμα του εγκεφάλου», έχει και επιστημονική ονομασία: sphenopalatine ganglioneuralgia.
 
Ένα παγωμένο ποτό μπορεί να επιφέρει το ίδιο δυσάρεστο αποτέλεσμα, από το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούμε να με ένα απλό τέχνασμα.
 
Η Διεθνής Ένωση για τον Πονοκέφαλο (International Headache Society) περιγράφει την κατάσταση αυτή ως «πονοκέφαλο που προέρχεται από την κατάποση ή εισπνοή ενός ψυχρού ερεθίσματος». 
 
Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι η κατάποση θρυμματισμένου πάγου είναι ο πιθανότερος τρόπος πρόκλησης του έντονου πονοκεφάλου, που αισθάνεται κανείς σα «μαχαιριά» στο μέτωπο. Ωστόσο, η αίσθηση αυτή μπορεί να προκληθεί ακόμη κι αν τρώει κανείς το παγωτό του αργά.
 
Το «πάγωμα του εγκεφάλου», όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, προκαλείται από παγωμένες στερεές ή υγρές τροφές, οι οποίες ακουμπούν τον ουρανίσκο στο στόμα ή στο πίσω τοίχωμα του φάρυγγα.
 
Ο Dr Jorge Serrador, ερευνητής καρδιαγγειακής στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, πιστεύει ότι ο πόνος προκαλείται από την απότομη αύξηση της ροής του αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, η απότομη αύξηση της ροής του αίματος προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, δημιουργώντας το αίσθημα ενός πολύ έντονου πόνου. Ο πόνος προκαλείται από την αύξηση της πίεσης και υποχωρεί όταν τα αγγεία περιορίζονται ξανά στο φυσιολογικό τους μέγεθος.
 
Διαβάστε επίσης:

 Γιατί μας παχαίνει η…οικονομική κρίση!