ΥΓΕΙΑ

Για εξαπλάσια κρούσματα γρίπης προειδοποιεί ο Γώγος!

Για την γρίπη, αλλά και τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών μίλησε ο λοιμωξιολόγος – παθολόγος Χαράλαμπος Γώγος.

«Υπάρχει μια μεγάλη έξαρση των συνήθων εποχικών λοιμώξεων, ιογενείς σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει και η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα σε ορισμένες περιπτώσεις. Πρόκειται για μικροβιακές λοιμώξεις που περιπλέκουν τις ιώσεις. Η βασική διαφορά είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις και μόνο δίνεται αντιμικροβιακή αγωγή, δηλαδή αντιβιοτικά. Όταν δηλαδή συνδυαστεί η ίωση με κάποια μικροβιακή λοίμωξη. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν δίνονται αντιβιοτικά».

Σε στρεπτόκοκκο ή πνευμονιόκοκκο χρειάζονται αντιβιοτικά, τόνισε ο κ. Γώγος και σημείωσε πως «είναι πολλές οι εποχικές ιώσεις. Όσο πιο πολλά τεστ έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο καλύτερα γιατί κάνουμε ακριβή διάγνωση της νόσου». Μάλιστα, εξήγησε ότι «με λήψη επιχρίσματος μέσα σε λίγα λεπτά έχουμε διάγνωση και κάνουμε οικονομία αντιβιοτικών».

Σχετικά με την γρίπη, ο κ. Γώγος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισημαίνει ότι πέρυσι ο αριθμός των ασθενών με γρίπη ήταν περίπου 10 ανά χίλιες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ φέτος φαίνεται ότι είναι 50 με 60.

«Η νοσηρότητα και η θνητότητα είναι σαφώς μικρότερες από πέρυσι. Με τα δεδομένα της παρουσίας των νέων στελεχών της Όμικρον και της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης, η νόσος είναι καλύτερα ελεγχόμενη, ηπιότερη», είπε ο κ. Γώγος, μιλώντας για την πορεία του κορωνοϊού.

Συνιστά οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα «να κάνουν τώρα το επικαιροποιημένο εμβόλιο το οποίο φαίνεται να καλύπτει και τις νέες μεταλλάξεις».