ΔΙΕΘΝΗ, ΥΓΕΙΑ

Η Κομισιόν καταργεί δασμούς και φόρους σε ιατρικό εξοπλισμό

Νέα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναστέλλοντας την επιβολή φόρων και δασμών στον ιατρικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και αναβάλλοντας για ένα έτος την εφαρμογή του κανονισμού για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι καθώς τα νοσοκομεία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές χρειάζονται ποιοτικό ιατρικό εξοπλισμό, η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν σε προσιτές τιμές.

«Για να το διασφαλίσουμε, δεν θα επιβάλλουμε πλέον φόρους και δασμούς στις εισαγωγές τέτοιων προϊόντων στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας».

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για τη μονοετή αναβολή της ημερομηνίας εφαρμογής του κανονισμού για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ώστε τα κράτη μέλη, τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης και οι οικονομικοί φορείς να μπορέσουν να αφοσιωθούν στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη τις πρωτοφανείς προκλήσεις που παρουσιάζει η πανδημία και την ανάγκη για αυξημένη διαθεσιμότητα ιατροτεχνολογικών προϊόντων ζωτικής σημασίας σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ παράλληλα συνεχίζει να διασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών έως ότου αρχίσει να εφαρμόζεται η νέα νομοθεσία.