ΥΓΕΙΑ

Η συνεχής ενασχόληση με τα κινητά καταστρέφει τη σεξουαλική μας ζωή

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Durham πήραν αναλυτικές συνεντεύξεις από ζευγάρια στην Αγγλία, διαπιστώνοντας ότι η σύγχρονη τεχνολογία καταστρέφει τις σχέσεις. Το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν καθυστερήσει το σεξ για να πραγματοποιήσουν μια τηλεφωνική κλήση, να στείλουν ένα μήνυμα κειμένου ή να σερφάρουν στο διαδίκτυο ενώ ένας στους τρεις παραδέχτηκαν πως έχουν απαντήσει στο τηλέφωνό τους στη διάρκεια του σεξ. Πολλοί, εξάλλου, είπαν ότι «ξεμπερδεύουν γρήγορα» με το σεξ, για να απαντήσουν σε μηνύματα.

Ο Δρ. Μαρκ Μακόρμακ, ο οποίος πραγματοποίησε λεπτομερείς συνεντεύξεις με 15 ζευγάρια, είπε ότι τα τηλέφωνα και οι φορητοί υπολογιστές μέσα στο υπνοδωμάτιο έχουν «δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις». Μία από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην σχετική μελέτη, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας προφυλακτικών Durex, αποκάλεσε το smartphone του άντρα της «το τρίτο πρόσωπο στο γάμο μας». Μία άλλη παραδέχτηκε ότι «το βράδυ που ξαπλώνουμε εγώ είμαι στο Facebook κι εκείνος στα αθλητικά. Μπορεί να είμαστε στο ίδιο κρεβάτι, αλλά ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους».

«Παρότι η τεχνολογία είναι απαραίτητη σε πολλούς τομείς της ζωής και μας δίνει την δυνατότητα να επανασυνδεθούμε με παλιούς φίλους, να προσεγγίσουμε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες ή ακόμα και να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν χώροι και ώρες που θα πρέπει να την αφήνουμε στην άκρη», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μαρκ ΜακΚόρμακ.