ΥΓΕΙΑ

Κίνδυνος από την έλλειψη ύπνου για διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής Έζρα Ταζάλι του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Diabetologia" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη του Διαβήτη, μελέτησαν στο εργαστήριο 19 υγιείς άνδρες ηλικίας 18 έως 30 ετών.

Οι εθελοντές, ύστερα από τρεις συνεχόμενες νύχτες που κοιμήθηκαν μόνο τέσσερις ώρες, εμφάνισαν αυξημένο κατά 15% έως 30% επίπεδο λιπαρών οξέων στο αίμα τους, με συνέπεια η ορμόνη ινσουλίνη στον οργανισμό τους να έχει κατά 23% μειωμένη ικανότητα ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα τους. Παρόλο που τα ίδια τα επίπεδα του σακχάρου δεν επηρεάστηκαν, η αυξημένη αυτή αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί ένδειξη προ-διαβήτη, που σταδιακά μπορεί να εξελιχτεί σε κανονικό διαβήτη.

Στο παρελθόν άλλες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην αϋπνία, στην αύξηση του βάρους και στην εκδήλωση διαβήτη τύπου 2. Η νέα μελέτη έρχεται να βεβαιώσει αυτή τη συσχέτιση και να φωτίσει περισσότερο τον σχετικό βιολογικό μηχανισμό.

Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα συνιστούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Όμως όταν το επίπεδό τους παραμένει συνεχώς αυξημένο, τότε αυτό αποτελεί ένδειξη για τάση διαβήτη, παχυσαρκίας ή καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πηγή: imerisia.gr