Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Κρυμμένο στο έντερο το μυστικό της ανοσίας στον κορωνοϊό;

Η ποικιλομορφία και η ποσότητα των βακτηρίων που απαρτίζουν το διαφορετικό σε κάθε άνθρωπο μικροβίωμα του εντέρου, μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα της Covid-19, καθώς και την ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη.

Οι ανισορροπίες του εντερικού μικροβιακού «οικοσυστήματος» μπορούν, επίσης, να εμπλέκονται στην παραμονή των συμπτωμάτων επί μήνες.

Η νόσος είναι πρωτίστως αναπνευστική, αλλά, όπως δείχνει και η νέα μελέτη, το έντερο μπορεί επίσης να παίζει έναν ρόλο, όπως έχει ήδη φανεί σε άλλες παθήσεις του εντέρου και όχι μόνο.

Το έντερο είναι το μεγαλύτερο ανοσολογικό όργανο στον ανθρώπινο οργανισμό και είναι ήδη γνωστό ότι τα μικρόβιά του επηρεάζουν τις ανοσιακές αντιδράσεις.

Συνεπώς, δεν είναι παράξενο που κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει και στην περίπτωση της Covid-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιατρικής Σίου Νγκ του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ανέλυσαν δείγματα αίματος και κοπράνων από 100 ασθενείς Covid-19 σε νοσοκομεία και 78 υγιείς.

Διαπιστώθηκε ότι η σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος εμφάνιζε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους με Covid-19 και χωρίς τη νόσο, άσχετα με το εάν είχαν κάνει φαρμακευτική θεραπεία, όπως π.χ. με αντιβιοτικά.