ΥΓΕΙΑ

Λοιμώξεις που μπορεί να πάθετε όταν κολυμπάτε σε μολυσμένα νερά

Η κολύμβηση στη θάλασσα είναι δημοφιλής. Και έχει σημαντικά οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία. Εντούτοις, οι κολυμβητές διατρέχουν κινδύνους, οι οποίοι δεν πρέπει να αγνοούνται.

Ίσως ο πλέον μελετημένος κίνδυνος είναι οι λοιμώξεις. Χωρίς να αγνοούμε τους υπόλοιπους κινδύνους. Όπως ο πνιγμός ή ο παραλίγο πνιγμός, το ηλιακό έγκαυμα. Οι επαφές με θαλάσσιους οργανισμούς (αχινούς, μέδουσες, σκορπίδι, κλπ), τα ατυχήματα και οι κακώσεις (εκδορές, διαστρέμματα, κατάγματα κλπ), καθώς και οι αλλεργίες.

H ρύπανση της θάλασσας, όπως είναι λογικό, συγκεντρώνεται κυρίως στις παράκτιες περιοχές. Όπου η παρουσία του πληθυσμού είναι αυξημένη και βεβαίως ασκούνται οι περισσότερες,συνήθως ρυπογόνες, δραστηριότητες. Δεν είναι όμως μόνο οι ανθρώπινες δραστηριότητες που συγκεντρώνονται κοντά στις ακτές και τα περισσότερα οικοσύστημα αλλά και βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Aποτέλεσμα είναι η ρύπανση όχι μόνο να δημιουργεί προβλήματα ως προς την ποιότητα ζωής και την υγεία των ανθρώπων, αλλά να προκαλεί και ανεπανόρθωτη ζημιά στα οικοσυστήματα, διαταράσσοντας τη φυσική ισορροπία και δημιουργώντας τρομερές συνέπειες για το μέλλον ειδών ολόκληρων.

Τα νοσήματα που προκαλούνται από τα μικρόβια που μεταφέρονται και ζουν στο νερό είναι:

• γαστρεντερίτιδες

• ηπατίτιδες

• επιμολύνσεις τραυμάτων

• δερματικές αλλοιώσεις

• ουρολοιμώξεις,

• ωτίτιδες

• επιπεφυκίτιδες

• κολπίτιδες

• αναπνευστικές και γενικευμένες λοιμώξεις.

Αποφεύγετε να κολυμπάτε σε ακάθαρτα νερά ή σε κακώς συντηρημένες υποδομές ξενοδοχείων (πισίνες).

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι. Για να μολυνθεί κάποιος από μολυσμένο θαλάσσιο νερό πρέπει να συνυπάρχουν εκτός από μικροβιακό φορτίο και άλλοι παράγοντες όπως

1 Το είδος του μικρόβιου και ο αριθμός των μικροβίων ανά 100 ml θαλασσινού νερού. Όπου καθορίζεται η επικινδυνότητα αυτών π.χ. (10-100 μικρ. Συγκελα πολύ μεταδοτική σε μικρή δόση )

2 Η ηλικία -νεαρές ηλικίες- έγκυες πιο ευπαθείς

3 Η μεγάλη -παραμονή στη θάλασσα

4 Το αμυντικό σύστημα του ατόμου

5 Ο τρόπος κολύμβησης– όσο μεγαλύτερη παραμονή γίνεται στο νερό τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος

Προσοχή χρειάζεται στα νήπια. Διότι μπορεί να πιουν περισσότερο νερό και να παρουσιάσουν διάρροιες. Ενώ έφηβοι και ενήλικες που καταπίνουν μικρή ποσότητα (15-30ml) δεν κινδυνεύουν από εντερική νόσο. Αλλά από ωτίτιδες επιπεφυκίτιδες και προβλήματα του ρινοφάρυγγα.